Venezuelan poikkeustila jatkuu – Yhdysvallat arvelee, että presidentin ote heikkenee

Venezuelan talous on sukeltanut öljyn hinnan laskettua. Maa kärsii pahasta energiapulasta, sillä poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi vesivoimalat eivät kykene tuottamaan tarpeeksi sähköä. Myös elintarvikkeita ja lääkkeitä on vaikea saada ostettua.

Ulkomaat
Mielenosoittajat painautuvat mellakkavarusteisiin pukeutuneiden kansalliskaartilaisten pleksikilpiä vasten.
Opposition mielenosoittajat ottivat yhteen kansalliskaartin kanssa Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa keskiviikkona 11. toukokuuta. Miguel Gutiérrez / EPA

Eteläamerikkalaisen Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on pidentänyt maahan julistettua poikkeustilaa 60 päivällä. Maduro sanoi syyksi maan talouskriisin sekä kotimaiset ja yhdysvaltalaiset juonet hänen vasemmistohallituksensa kaatamiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Maduro sanoi, että poikkeustila jatkuu "vuoden 2016 ja todennäköisesti vuonna 2017". Presidentin julistama "taloudellinen poikkeustila" alkoi tammikuussa.

Venezuelan oppositio on vaatinut kansanäänestystä Maduron asemasta ja uusien vaalien järjestämisestä. Maduro on vannonut, ettei hän aio väistyä vallasta.

Öljyviennistä riippuvaisen maan talous on ollut surkealla tolalla öljyn hinnan laskettua, mikä on lisännyt kansan tyytymättömyyttä epäsuosittuun presidenttiin. Ruoasta ja lääkkeistäkin on pulaa.

Tällä viikolla väkijoukot ovat varastelleet kaupoista esimerkiksi jauhoja, kanaa ja alusvaatteita. Keskiviikkona kansalliskaartilaiset ampuivat kyynelkaasua kiviä heitteleviä mielenosoittajia päin.

Venezuelan oikeisto-oppositio voitti enemmistön viime syksyn parlamenttivaaleissa. Presidentin tukijoilla miehitetty korkein oikeus on kuitenkin estänyt parlamentin vallankäyttöä.

Yhdysvallat ei usko Maduron pysyvän vallassa

Yhdysvaltalaisten tiedusteluasiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että Maduro ei istu presidenttinä kautensa loppuun asti vuoteen 2019 saakka. Kaksi tiedusteluasiantuntijaa puhui perjantaina nimettöminä pienelle toimittajajoukolle, jossa uutistoimistot Reuters ja AP olivat mukana.

Yhdysvaltalaiset asiantuntijat arvioivat, että todennäköisin skenaario on "palatsivallankumous", jossa Maduron tilalle nousisi joku muu hänen sosialistipuolueensa johtohahmoista. Sotilasvallankaappaustakaan he eivät sulje pois.

Maduro nousi valtaan vuonna 2013 Venezuelan pitkäaikaisen presidentin Hugo Chávezin nimettyä hänet seuraajakseen.

Energiapula johtuu kuivuudesta

Venezuela kärsii pahasta energiapulasta, jonka vuoksi on ryhdytty poikkeustoimiin: julkisen sektorin työviikko on muutettu väliaikaisesti kaksipäiväiseksi ja kouluviikko nelipäiväiseksi. Lisäksi kelloja on siirretty puolella tunnilla.

Energiapula johtuu El Niño -ilmiön voimistamasta kuivuudesta. Maan valtaviin vesivoimaloihin ei riitä vettä.

Venezuelassa käytettävästä sähköstä noin 70 prosenttia tuotetaan vesivoimalla. Öljyntuottajamaiden Opec-kartelliin kuuluva maa minimoi oman öljynkäyttönsä takavuosina, jotta mahdollisimman paljon öljyä saataisiin vientiin.

Maailman suurimmat tunnetut öljyvarat sijaitsevat Venezuelassa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus