Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjien Pentikäinen: ”Työajan pidennyksestä pitäisi sopia työpaikoilla”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei kuitenkaan toivo, että kilpailukykysopimus kaatuu. Hänen mielestään työpaikalla sopimista täytyy viedä eteenpäin sen rinnalla.

Mikael Pentikäinen Kuva: Yle

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa työpaikalla tapahtuvan sopimisen merkitystä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Pentikäinen sanoo, että esimerkiksi työajan pidennyksestä pitäisi sopia jokaisella työpaikalla erikseen.

Pentikäinen kommentoi kilpailukykysopimuksen keskeistä kipupistettä lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa.

– Suomessa on 90 000 työnantajayritystä. Jokaisella yrityksellä on omat tarpeensa ja ongelmansa. Näissä yrityksissä pitäisi työpaikoilla pystyä sopimaan, millä tavalla työaikaa on järkevä pidentää, Pentikäinen sanoo.

Sitä on turha yrittää Helsingissä sanella, miten se pitää yrityksissä tehdä.

Mikael Pentikäinen

Kilpailukykysopimuksesta neuvotellaan parhaillaan liitoissa. Yksi kiistakysymyksistä on ollut se, miten sopimukseen sisältyvä työajan pidennys 24 tunnilla vuodessa käytännössä toteutetaan. Ratkaisuksi on väläytelty muun muassa kokonaisten työpäivien lisäämistä tai jonkin minuuttimäärän lisäämistä päivittäiseen työaikaan.

Pentikäisen mukaan työajasta pitäisi voida sopia usealla tavalla jopa yksittäisen yrityksen sisällä.

– Sitä on turha yrittää Helsingissä sanella, miten se pitää yrityksissä tehdä, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät eivät ole liittokohtaisissa neuvotteluissa osapuolena. Suomen Yrittäjät on odottanut kilpailukykysopimukselta enemmän, kuin mihin työmarkkinaosapuolet päätyivät.

Pentikäinen ei kuitenkaan toivo, että kilpailukykysopimus kaatuu, vaan toivoo, että työpaikkasopimista viedään eteenpäin sen rinnalla. Pentikäisen mukaan 80 prosenttia yrittäjistä olisi valmis palkkaamaan lisää työntekijöitä, jos työpaikalla sopiminen lisääntyisi.

.
.