Yhdessä istutettua ei hevin revitä – alppiruusupuisto laajeni talkoilla Raisiossa

Raisiolaisten itsensä istuttama satumetsä laajeni lauantaina puolella hehtaarilla. Kesällä lukionmäkeä sävyttää lähes tuhannen alppiruusun väriloisto.

Itsekin pihallaan alppiruusuja kasvattavalle Sallalle talkoot oli mieluisa lauantaipuhde. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

– Ai missä miun kastelukannuni on? Vaaleanpunainen?

– Tässä kuule rakkaani edessä!

– Aijaijai, silmäni! Näinhän kuuluu olla sävy sävyyn täällä työskentelemässä kaupungin hyväksi, valistaa pinkkiin ulkoilutakkiin pukeutunut rouva kuin Fakta homman Pirre konsanaan.

Orastava kriisi ratkeaa oikean sävyisen kastelukannun löydyttyä jalkojen juuresta, ja talkoot pääsevät jatkumaan Raision lukionmäellä.

Ennestään 1,4 hehtaarin alppiruusupuisto laajenee noin puolella hehtaarilla, ja kesäkuussa on odotettavissa liki tuhannen alppiruusun värikkäänä kukkiva satumetsä.

Talkooväki innokkaana jo kolmannen kerran

Alppiruusupuisto on raisiolaisten värikäs silmäterä, ja lauantaisissa talkoissa kymmenet kaupunkilaiset istuttivat tihkusateesta piittaamatta uusia taimia tarkan vihersuunnitelmakartan mukaan.

Hannele oli helppo ylipuhua talkooväkeen mukaan. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Lähistöllä asuvan Hannelen juuri istuttama taimi oli lipsahtanut metrin verran väärään koloon, mutta tämäkin selkkaus selätettiin hetkessä yhteisvoimin.

Ne kukkivat kaikissa väreissä. Aivan kuin unimaassa kulkisi!

Salla

– Onneksi ei ehtinyt juurtua! Ei ole näköjään ihan hallussa mulla. Mutta meillä on hyvä puutarhuri! Markku Tuominen puhui meidät kolme naista tänne talkoisiin, eikä tarvinnut edes kauaa puhua.

Raisiolaiset ovat huhkineet talkoissa aiemmin vuosina 1999 sekä 2008, ja istutuslapiot heiluivat jälleen valtakunnallisen vihervuoden kunniaksi.

Ihan vähän vaan…

Istutukset saavat vihersuunnittelija Markku Tuomisen mukaan olla myös rauhassa ilkivallalta; kukapa sitä omiaan repisi.

– Joskus aamuyön tunteina joku saattaa tehdä vähän omia polkujaan tai joskus joku oksa lähtenyt.

Kymmenet raisiolaiset osallistuvat talkoisiin tihkusateesta huolimatta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Yksi tapaus vuosien varrelta on kuitenkin jäänyt Tuomisen mieleen.

– Yhtenä kesänä eräs rouva oli hyvin ilahtunut löydettyään paikan, ja kerännyt valtavan kimpun kukkivia alppiruusun oksia. Hän oli varta vasten hankkinut oikein ison vaasin! Sanoin, ettei tämä nyt oikein ole suotavaa, niin hän perusteli, että hän ihan vähän vaan ottaa. Sanoin, että entäs sitten kun täällä käy pari, kolme sataa ihmistä ottamassa ihan vähän vaan… Kyllä hän sitten ilmeisesti ymmärsi pointtini.

Myös sormet mullassa ollut Salla vakuuttaa, että nuoretkin jättävät alppiruusut rauhaan, vaikka lukio on aivan puiston vieressä. Omalla pihallaankin kahta alppiruusua hoitavalle Sallalle istutustalkoot olivat mieluisa lauantaipuhde.

– Kesällä tämä on upea satumetsä, kun ne kukkivat kaikissa väreissä. Aivan kuin unimaassa kulkisi!