1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunnettu Putin-kriitikko suomalaisille: On moraalisesti väärin tehdä bisnestä Putinin Venäjän kanssa

Venäläissyntyinen toimittaja, kirjailija Masha Gessen kehottaa länsimaita lopettamaan Venäjän presidentin aikeiden pohtimisen. Siitä ei ole hänen mukaansa mitään hyötyä. Nykyisin Yhdysvalloissa asuva Putin-kriitikko vieraili Suomessa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa.

Masha Gessen muutti kaksi vuotta sitten New Yorkiin pakoon Venäjän homovastaista ilmapiiriä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Pienikokoinen Masha Gessen saapuu haastatteluun määrätietoisin askelin. Hän on tullut tunnetuksi Venäjän tilaa ja Vladimir Putinia käsittelevistä kirjoituksistaan. Hänellä on tiukkoja mielipiteitä ja hän myös laukoo niitä.

Amerikkalaistyylinen small talk ei ole iskostunut Gesseniin, sillä heti haastattelun alkuun hän kehottaa toimittajaa lopettamaan turhat lätinät ja menemään asiaan.

Gessenillä on syynsä olla vihainen synnyinmaansa tapahtumista. Hän joutui pakenemaan maasta reilut kaksi vuotta sitten, kun Putinin hallinnon masinoima homovastainen kampanja alkoi jyllätä toden teolla.

Gessen on julkisesti homoseksuaali ja hän oli ajanut seksuaalivähemmistöjen asiaa. Nyt hän joutui olemaan huolissaan perheensä vuoksi.

– Pelkäsin lasteni puolesta. Minulla oli täysi syy pelätä, että lapset vietäisiin meiltä.

Kolmilapsinen perhe muutti New Yorkiin. Mutta Gessen on yhä huolissaan monien ystäviensä vuoksi. Homopropagandalain myötä seksuaalivähemmistöihin kohdistuva väkivalta on Gessenin mukaan lisääntynyt huimasti.

– Monet ystäväni ovat fyysisessä vaarassa. Useat myös jättävät maan. Pelkästään Yhdysvaltoihin on tullut muutaman vuoden aikana tuhansia pakolaisia Venäjältä. Ja vain siksi, että he ovat homoja. Heillä on aito syy pelätä turvallisuutensa puolesta.

Myös Gessen saa yhä uhkauksia, mutta hänellä on siihen muitakin syitä kuin seksuaalinen suuntautuminen. Hän on juutalainen ja lisäksi armoton Putinin hallinnon kritisoija.

"Putin on keskinkertainen ihminen"

Gessen seuraa uudesta kotimaastaan tiukasti Venäjän tapahtumia. Hän on surullinen entisen kotimaansa tilasta, mutta myös ymmärtää kansaa.

– Venäjän kansa on pahasti traumatisoitunut. 1920-luvun vainot ja Neuvostoliiton romahdus vaikuttavat yhä. Otetaan esimerkki: Jos ihminen on joutunut vaikkapa hyväksikäytetyksi, ei hänen odoteta toipuvan hetkessä. Kestää kauan ennen kuin tällainen ihminen kykenee tasapainoisiin suhteisiin. Sama pätee Venäjään.

Gessenin mukaan juuri maan trauma tekee mahdolliseksi Putinin autoritaarisen vallankäytön.

– On aivan puppua, että venäläiset haluavat vahvan johtajan.

Muutama vuosi sitten Gessen perehtyi Vladimir Putiniin perusteellisesti ja kirjoitti teoksen Kasvoton mies. Siinä Gessen kuvaa tarkasti, miten taustavaikuttajasta tuli nopeasti suuri hallitsija. Seikkaperäisen tutkimustyön jälkeen Gessenin arvio Putinista on tyly ja lyhyt.

– Hän ei ole laisinkaan kiinnostava. Hän on hyvin keskinkertainen.

Länsimaiden olisi lopetettava sen miettiminen, miten Putiniin voisi vaikuttaa. Se ei onnistu. Putinia ei voi pysäyttää, sanoo Putinista kirjan julkaissut Masha Gessen. Helsingissä vieraillut Gessen kuvattiin Savoy-teatterin aulassa. Kuva: Nella Nuora / Yle

"Putin ja Trump ovat samanlaisia"

Kylmän sodan henki on jälleen viilentänyt Venäjän ja länsimaiden suhteita ja se on Gessenin mukaan täysin loogista.

– Pysyäkseen vallassa Putin tarvitsee vihollisen, jota vastaan voi masinoida kansan. Länsi on aina hyvä ja ilmeinen vihollinen.

Venäjän toimet Ukrainassa ja Syyriassa sekä sotilaalliset uhittelut ovat saaneet länsimaiden johtajat pohtimaan kuumeisesti Venäjän aikeita. Tutkijat ja poliitikot uhraavat paljon aikaa ja energiaa erilaisten analyysien laatimiseen. Mutta se on Gessenin mielestä turhaa.

– Länsimaiden olisi lopetettava sen miettiminen, miten Putiniin voisi vaikuttaa. Se ei onnistu. Putinia ei voi pysäyttää.

Sen sijaan länsimaiden olisi Gessenin mukaan keskityttävä itseensä ja pohdittava, mikä on moraalisesti oikein. Pakotteet ovat hänen mielestään hyvä keino, vaikka ne eivät vaikutakaan Putiniin.

– On väärin tehdä bisnestä Putinin kanssa tai istua hänen kanssaan samaan pöytään. Se on moraalitonta. Länsimaiden Venäjä-politiikan pitäisi perustua siihen, mikä on oikein moraalisesti sekä suojeltava ja arvostettava omia länsimaisia arvoja.

– Myös teidän suomalaisten on toimittava niin. Teidän täytyy, vaikka olettekin naapurimaa. Se on moraalikysymys.

Hieman alle viisikymppinen Gessen on saamassa lisää harmaita hiuksia uuden kotimaansa presidenttiehdokkaasta. Kysyttäessä republikaanien ehdokkaasta Donald Trumpista Gessen huokaa syvään.

– Trump ja Putin ovat hyvin samanlaisia. Onneksi Yhdysvalloissa yhteiskunta ja poliittiset instituutiot ovat vahvat, joten Trump ei pystyisi tekemään niin paljon vahinkoa kuin Putin on tehnyt Venäjällä. Mutta on hän silti vaarallinen. Hänellä on mahdollisuus päästä presidentiksi. Se on pelottavaa.

– Tuntuu, että tässä on kohtalon ivaa, Gessen lisää ja väläyttää hymyntapaisen ensimmäisen kerran haastattelun aikana.