Hyppää sisältöön

Yle Pohjois-Koreassa: Kurkista suljetun maan omaan tietoverkkoon

Pohjois-Korean intranetissä voi lukea oman maan propagandaa, mutta ei uutisia ulkomaisista lähteistä. Pohjois-Koreassa käynyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen pääsi kurkistamaan, millainen on suljetun maan oma virtuaalimaailma. Videolla pääset pikavierailulle Pohjois-Korean intranettiin.

Uutisvideot: Kurkistus Pohjois-Korean omaan intranetiin
Uutisvideot: Kurkistus Pohjois-Korean omaan intranetiin

PJONGJANG Pohjois-Korean oman verkon nettisivuja ei näe kukaan maan ulkopuolella, eivätkä pohjoiskorealaiset pääse maan ulkopuolisen verkkoon, joten käytännössä Pohjois-Korealla on oma suljettu intranetinsä.

Minulle kerrottiin, että sivuilla voi muun muassa tehdä verkko-ostoksia, mutta ainakaan ensimmäisellä yrityksellä se ei onnistunut.

Kuten videoltakin näkyy, yksi verkon erikoisuuksista on se, että verkkosivujen osoitteet, ns. IP-osoitteet, kirjoitetaan selaimeen numeroilla.

Pääsin selaamaan verkkosivuja hetkeksi Pjongjangin silkkitehtaan IT-huoneessa, jossa työntekijöiden kerrottiin tutkivan oman alansa kehitystä.

Silkkitehdasta esiteltiin lauantaina viikko sitten Pohjois-Koreassa joukolle ulkomaalaisia toimittajia, jotka olivat saapuneet seuraamaan maan ensimmäistä puoluekokousta lähes 36 vuoteen.

Oikeaa nettiyhteyttä tehtaalla ei ollut, sillä pääsy globaaliin verkkoon on tarkkaan varjeltu kapean virkamies- ja tutkijaeliitin etuoikeus. Tähän intranetiin sen sijaan pääsevät myös tavalliset kansalaiset ainakin maan pääkaupungissa Pjongjangissa, jossa yleisö voi käyttää PC-tietokoneita e-kirjastoissa.

Kwangmyong-nimellä tunnettu maan sisäinen tietoverkko otettiin käyttöön vuonna 2000. Se luotiin alun perin tutkijoiden käyttöön, mutta nykyisin verkossa on jo paljon suurelle yleisölle tarkoitettuja palveluita.

.
.