Ammuntaharjoittelu reserviläisharrastuksen elinehto

Puoliautomaattisten aseiden kieltäminen siviileiltä olisi kova isku reserviläistoiminnalle, arvioi Lavian seudun reserviläisten puheenjohtaja Asko Knuutila.

reserviläiset
Reserviläinen ampuu maalitauluun rynnäkkökiväärillä.
Jari Pelkonen / Yle

Lavian seudun reserviläisten jäsenet seuraavat jännittyneenä, kieltääkö EU puoliautomaattiaseet siviileiltä. Jos kieltää, olisi se pienelle reserviläisyhdistykselle lähes kuolinisku. Koko toiminta perustuu ammuntaharjoituksiin.

– Tämän muotoisen toiminnan se kielto lopettaisi täysin. Onhan meillä toki muutakin toimintaa, mutta pääosa on tätä ammuntataitojen kehittämistä, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Asko Knuutila.

Järeää kalustoa harjoituksissa

Lavian seudun reserviläisyhdistyksellä on oma ampumarata, jota ylläpidetään talkoovoimin. Jäsenistöä on kuutisenkymmentä, joista parikymmentä on aktiivia. Ammuntaharjoituksia järjestetään viikottain.

Harjoittelu perustuu puoliautomaattiaseilla ampumiseen. Ammuntaa harjoitellaan pistooleilla ja kivääreillä. Samoja aseita on käytössä myös viranomaisilla. Reserviläisten käytössä on muun muassa puoliautomaattisia rynnäkkökivääreitä.

Räiskintää harjoittelu ei kuitenkaan ole ja turvallisuustekijät otetaan erittäin vakavasti. Kaikissa ampumisharjoituksissa on mukana oma valvoja, joka antaa seuraa ja antaa luvan jokaiseen ammuntaan.

– Ammunta on harrastuksena ihan hyvä. Siinä joutuu miettimään pelkästään sitä ammuntaa ja samalla pääsee vähän muusta irti, Knuutila kertoo.