1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kenttäväki ihmettelee kokoomuksen kovaa julkista pyöritystä

Alexander Stubbin (kok.) toiminta sai kokoomuksen puoluevaltuuston rivijäseniltä sekä kiitosta että kritiikkiä.

Valtiovarainministeri ja Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Alexander Stubb esitteli puheenjohtajakampanjan ohjelman tiedotustilaisuudessa 13. toukokuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Helsinkiin saapuneet puoluevaltuuston jäsenet olivat hämmentyneitä keskustelusta, jota kokoomuksen ympärillä on käyty.

Ylöjärveläinen Minna Mustakallio-Sorvari vakuutteli, että kentällä tilanne ei ole sellainen kuin millaisen kuvan voisi julkisuudesta saada.

– Pakka ei ole mielestäni sekaisin. Tuntuu, että se paine tulee ulkoapäin meille. Kaikilla puheenjohtajaehdokkailla on yhteinen tavoite eli kokoomuksen menestys ja tämän maan hyvinvointi. Kenttäväki on täydessä timmissä omien ehdokkaidensa kautta menossa puoluekokoukseen.

Kuusamolainen Martti Turunen ihmetteli sitä, että osa kokoomusväestä haluaa Stubbista eroon jo kahden vuoden puheenjohtajakauden jälkeen.

– En ymmärrä, mitä virheitä on löydetty. Hän on ollut erinomainen puheenjohtaja meille. Menemme vaikeassa ajassa eteenpäin ja vaikeat päätökset täytyy tehdä ja sehän tietysti aiheuttaa kuplintaa mutta sen jälkeen tulee parempi aika, Turunen sanoi.

Turusen mukaan keskustelu puolueen sisällä ei ole tietenkään pahaksi, jos se vain pysyy asialinjalla.

"Hän ei ole kuunnellut kenttää"

Hämeenlinnasta kokoukseen saapunut Tapio Vekka tukee Petteri Orpon valintaa uudeksi puheenjohtajaksi. Vekkakin antaa tunnustusta Stubbin työlle hallituksessa, mutta kaikilta osin jälki ei ole ollut hänestä riittävän hyvää.

– Hän ei ole aina ollut minun silmissäni uskottava. Hän on aktiivinen ja tekee paljon töitä ja ottaa vahvasti kantaa, mutta en ole nähnyt hänessä sellaista asiakeskeistä uskottavuutta, jota olisin puheenjohtajalta toivonut.

– Olin jo kaksi vuotta sitä mieltä, että Jan Vapaavuori olisi ollut parempi puheenjohtaja puolueelle. Nyt jäi näkemättä, mitä hän olisi saanut aikaan.

Kauhavalainen Anna-Maija Renko sanoi, että puoluejohtajan vaihto ei ole välttämätön, mutta ehdolle asettuneista ehdokkaista hän tukee Orpoa.

– Hän on ehkä vähän konservatiivisempi niin kuin me Pohjanmaalla ollaan.

Renko arvioi, että myös Stubb on parantanut juoksuaan kahden vuoden aikana.

– Hän ei ole kuunnellut niin hyvin kenttää kuin olisi pitänyt. Hän on mennyt aika lailla omalla linjallaan, mutta on ottanut opiksensa. Täytyy sanoa, että positiivista kehitystä on tapahtunut.

"Paineita jäi Lahden puoluekokouksesta"

Osa puoluevaltuutetuista ei ole vielä päättänyt, ketä kannattaa puheenjohtajavaalissa. Savonlinnalainen Sampsa Kokko tekee päätöksensä lähempänä puoluekokousta.

Kokko arvioi, että puolue on pärjännyt kohtuullisen hyvin Stubbin aikana.

– Tässä näkyy, että Lahden puheenjohtajakisasta jäi paineita puolueen sisälle ja ne ovat nyt puoluekokouksen alla purkautuneet esiin. Nyt ollaan jossain määrin mediapyörityksessä. Ehkä kannattajat ja jäsenet ihmettelevät tätä tilannetta ja esimerkiksi eduskuntaryhmän kipuilua, Kokko sanoi.

Kokoomuskonkari Ben Zyskowicz oli myös paikalla puoluevaltuuston kokouksessa ja myös hän oudoksui arvioita, että puolue olisi nyt sekavassa tilassa.

– Olen ollut niin pitkään mukana ja olen nähnyt niitäkin vaiheita, kun puolueen sisällä on todella kiistelty ja suurilla kirjaimilla. Muistan, kun istuva valtiovarainministeri ilmoitti eduskuntaryhmälle, että jos valitsette uudelleen silloisen puheenjohtajanne niin eroan hallituksesta.

Zyskowicz viittasi tapahtumiiin vuonna 1993, jolloin Iiro Viinasen painostuksesta kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja vaihdettiin Kimmo Sasista Zyskowicziin.

– Se aiheutti sekavan tilanteen puolueen sisälle. Nyt ei ole mistään sellaisesta kyse.