1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lasse Mårtenson on kuollut

Myrskyluodon Maijan tekijä Lasse Mårtenson on kuollut.

kulttuuri
Lasse Mårtenson Haukilahden satamassa.
Lasse Mårtenson Haukilahden venesatamassa 14. syyskuuta 2014.Seppo Haavisto / AOP

Säveltäjä, sanoittaja, teatterikapellimestari, suomalaisen musiikin suurmies Lasse Mårtenson on kuollut.

Mårtenson oli syntynyt 24. syyskuuta 1934 Helsingissä.

Hänen tunnetuimpia laulujaan ovat muun muassa vuoden 1964 Euroviisukappale Laiskotellen ja Myrskyluodon Maija, _jonka Mårtenson sävelsi Åke Lindmanin tv-sarjaan. _Lisäksi Mårtenson oli jollain tavalla mukana 17 kertaa Suomen Euroviisuihin valitun kappaleen tekijänä.

Ylen musiikkitoimittaja Benny Törnroos luonnehtii Mårtensonia monen hienon roolin ihmiseksi.

– Hänellä oli monta hienoa roolia. Kun ajatellaan Lassen alkuaikoja, niin hän oli erittäin taitava pianisti. Sitten hän kiinnostui jazzista ja oli sinä kova tekijä, Törnroos kertoo.

Uran seuraava vaihe oli iskelmäpitoinen, mutta siitä Mårtenson ei myöhemmin ehkä kovinkaan pitänyt.

Eniten Lasse Mårtenson ilmeisesti kuitenkin piti säveltämisestä ja oman musiikkinsa esittämisestä.

– Luulen, että siinä oli niin paljon voimaa, että se koski jokaista. Kun on kuullut Lassen esittävän Myrskyluodon Maijan, ei sitä koskaan unohda.

Moni on sanonut, että Lasse sävelsi meidän merikortin.

– Hän on ilman muuta on yksi tämän maan suurimpia. Ja Myrskyluodon Maija on yksi tämmöinen helmi, mutta on niitä paljon muitakin. Varsinkin kaikki purjehtijat tietävät saaristokappaleita. Moni on sanonut, että Lasse sävelsi meidän merikortin.

Suuri helmi on tulossa

Törnroosin mukaan Mårtensonin suuruutta on vaikea arvioida.

– Siinä piilee aina oma persoona. Lassen musiikki oli erittäin persoonallista. Sen kuuli heti, jos kappale oli Lassen kirjoittama.

Persoonallisuuden taustaa kuvaa se, että Mårtensonin isä oli urkuri ja äiti laulaja ja tuli Karjalasta. Siinä yhdistyi kaksi täysin erilaista maailmaa.

Lasse Mårtenson ei enää taiteilijauransa loppuvaiheessa juuri säveltänyt. Sen sijaan hän sovitti kappaleitaan uudelleen. Lisäksi hän oli hyvin aktiivisesti mukana Helsingin kaupunginteatterin Myrskyluodon Maija -kappaleessa. Se toteutetaan Mårtensonin musiikkiin, ensimmäisen kerran.

– Luulen, että tästä tulee se seuraava helmi.

Lue seuraavaksi