1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Niinistö vierailustaan Washingtonissa: Turvallisuuskysymykset puhuttivat eniten

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi, että Yhdysvaltain-vierailun aikana erityisesti turvallisuuskysymykset olivat paljon esillä, mutta esimerkiksi Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei puhuttu lainkaan. Vierailun aikana Niinistöllä oli hänen mukaansa aikaa keskustella presidentti Obaman kanssa hetken myös kahdenkesken ja illallisilla aikaa oli keskustella myös kevyemmistä asioista.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Barack Obaman Valkoisessa talossa puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi kaksipäiväisen Yhdysvaltain-vierailunsa päätteeksi suomalaisia toimittajia ja kertoi näille vierailun tapahtumista.

Presidentti Niinistön mukaan viiden pohjoismaan johtajat puhuivat presidentti Barack Obaman kanssa paljon erityisesti turvallisuustilanteesta. Myös Itämeren tilanne tuli esiin useasti.

– Itämeren tilanne liittyy suurempaan kontekstiin. Mitään suurempia toiveita ei tässä suhteessa herännyt, mutta sellainen selkeä tieto oli, että asian suhteen tehdään töitä ja se on erittäin hyvä asia, Niinistö kuvaili.

Hän sanoi itse korostaneensa dialogin merkitystä Venäjä-suhteissa. Niinistön mukaan sitä käydäänkin, vaikka ei aina niin näkyvästi. Hänen mukaansa on kuitenkin muistettava, että niin kauan kunnes Minskin sopimuksen kohdat täytetään, on oltava hyvin tiukasti sanktioiden takana.

Keskusteluja myös ilmastosta ja muuttoliikkeestä

Myös ilmastokysymyksiä sivuttiin keskusteluissa. Se on Niinistön mukaan ihmiskunnan suurin uhka ja tapaamisessa osapuolet kannustivat toisiaan puolin ja toisin asian suhteen. Myös muuttoliikkeestä keskusteltiin tapaamisissa.

– Muuttoliikkeen osalta Euroopalla olisi opittavaakin Yhdysvalloilta. Sisäministerimme on tulossa vierailulle tänne ja olen saanut pari vihjettä siitä, miten Yhdysvalloissa kotouttamista ja turvallisuuspuoltakin asian suhteen hoidetaan ja välitän niitä tietysti sisäministerille, Niinistö sanoi.

Nato-jäsenyydestä ei keskusteltu

Niinistön mukaan vierailu ei ollut mikään merkittävä suunnanmuutos Yhdysvaltain ja Suomen välisissä suhteissa. Yhteistyötä on ollut hänen mukaansa perinteisestikin ja Niinistö toisti kantansa, että Suomi kehittää kaikkia yhteistyökumppanuuksiaan.

– Suomen intresseissä on pitää kaikki elementit toiminnassa ja mahdollisuuksien mukaan kehittää niitä, Niinistö totesi.

Niinistö aloitti tilaisuuden kertomalla siitä, mitä tapaaminen ei ollut. Hän halusi omien sanojensa mukaan siten poistaa tapaamiselta sen sädekehämäisen luonteen. Niinistö korosti myös sitä, että Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei puhuttu lainkaan.

– Mitään käänteentekevää ei tapahtunut. Menemme samaan suuntaan kuin ennenkin, ehkä tämä hetkellisesti lisäsi vauhtia Yhdysvaltojen suhteen. Olen huomannut, että mediassa vähän spekuloidaan tällä Nato-jäsenyydellä, joka ei ollut lainkaan täällä esillä ja siksi halusin sen kertoa, Niinistö sanoi.

Pohjoismaiden yhteistapaamiset Niinistöstä hyvä asia

Pohjoismaiden johtajat tapasivat presidentti Obaman jo aiemmin tämän epävirallisemmalla vierailulla Tukholmassa vuonna 2013. Niinistö sanoi, että tapaamisten rakenne tuntuu vakiintuneen, mitä korosti hänen mukaansa tämän vierailun taso valtiovierailuna. Tapaamiset tiivistävät Niinistön mukaan pohjoismaista tunnelmaa ja synnyttävät myös Pohjoismaiden kesken uutta ajattelua.

– Norjan pääministeri totesi, että kaikki maat saavat enemmän irti tällaisista yhteisistä tapaamisista, kun keskusteluja voidaan käydä useaan otteeseen koko päivän, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan yhteinen vierailu vie eteenpäin sitä yhteistä ajattelua, joka Yhdysvalloilla ja erityisesti Obaman hallinolla sekä Pohjoismailla on.

– Se ei koske pelkästään turvallisuuskysymyksiä, vaan kuten Obaman lausunnostakin kävi ilmi, myös yhteiskuntajärjestykseen liittyviä asioita, erityisesti tasa-arvoa ja demokratiaa, Niinistö sanoi.

Illallisella sivuttiin myös epävirallisempia asioita

Niinistön mukaan yksi vierailun vaikuttavimmista hetkistä oli heti ensimmäisenä päivänä.

– Saapumispäivänä oli aikaa kävellä kaupungilla, ja vaikka olimme kuulleet, että siellä liputetaan, niin oli komeaa, kun lähdimme kohti Valkoista taloa, ja sinne johtava tie oli kokonaan liputettu. Ja koko Valkoisen talon melko laaja kortteli oli täynnä lippuja. Olihan se aika koskettavaa, Niinistö kertoi.

Niinistö sanoi, että hänellä oli vierailun aikana vaihtaa myös muutama sana kahden kesken presidentti Obaman kanssa.

– Illallispöydässä istuin häntä vastapäätä, jolloin keskustelimme aika paljonkin. Keskustelumme liittyivät paljolti turvallisuuteen, mutta myös Suomeen. Presidentti Obama ja Michelle tuntuivat tuntevan Suomen ainakin päällisin puolin aika hyvin, Niinistö kuvaili.

– Ja taidettiin siinä kotikoiristakin puhua.