1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Talloiko humalainen naku-uimari yhden maailman harvinaisimmista kaloista? (video)

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan erittäin uhanalaisia paholaiskillejä on jäljellä enää vähän yli sata yksilöä. Suojellulle alueelle murtautuneet miehet on saatu kiinni ja heitä uhkaavat useat liittovaltiotason syytteet.

Ulkomaat
Uutisvideot: Suojelualueelle murtautuneet miehet tuhosivat yhden maailman harvinaisimman kalan elinympäristöä
Uutisvideot: Suojelualueelle murtautuneet miehet tuhosivat yhden maailman harvinaisimman kalan elinympäristöä

Yhdysvaltain kansallispuistoviraston ja poliisin mukaan kolme suojelualueelle murtautunutta miestä saattoi vahingoittaa vakavasti yhden maailman harvinaisimman kalan elinaluetta.

Vain noin parin sentin mittaisia paholaiskillejä (siirryt toiseen palveluun) (Cyprinodon diabolis) on kansallispuistoviraston viimeisimmän laskennan mukaan (siirryt toiseen palveluun) jäljellä vain 115 yksilöä. Kun kalojen määrä selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972, niiden määräksi arvioitiin noin 550 yksilöä. Kala julistettiin uhanalaiseksi jo viisi vuotta aiemmin.

Paholaiskillien ainoa elinalue on Nevadan osavaltiossa keskellä Mojaven autiomaata sijaitsevassa Devil’s Hole -luolassa oleva vesiallas. Kalojen elinalue on yksi maailman pienimmistä tunnetuista selkärankaisten elinalueista.

Paholaiskilli-kala uimassa.
Paholaiskilli, Cyprinodon diabolis.Olin Feuerbacher; U.S. Fish and Wildlife Service

Alkoholilla oli osuutta asiaan

Viranomaisten mukaan kolme miestä murtautui Devil’s Holen aidatulle suojelualueelle illalla 30. huhtikuuta. Alue kuuluu Kuolemanlaakson kansallispuiston alueeseen. Poliisin mukaan miehet ajoivat alueelle oltuaan ampumassa jäniksiä illan aikana.

Miehet ampuivat useasti suojelualueen portin lukkoa mukanaan olleella haulikolla. He ampuivat viranomaisten mukaan myös useita turvakameroita ja muita laitteita kohti sekä tuhosivat tieteellisiä tutkimuslaitteita.

Huolimatta siitä, että miehet rikkoivat useita turvakameroita, useat muut kamerat tallensivat heidän tekemisensä.

Yksi miehistä ui ja kahlasi kömpelösti kalojen asuttamassa vesialtaassa, talloi niiden ravintonaan käyttämää levää ja potki pohjamutaa irti. Puistovirkailijat löysivät myöhemmin ainakin yhden uhanalaisista kaloista kuolleena, vaikka eivät olekaan varmoja, mihin kala tarkalleen kuoli.

Viranomaisten mukaan alkoholilla oli osuutta asiaan, ja miesten kerrotaan jättäneen jälkeensä likaiset alushousut, kolme oluttölkkiä sekä kasan oksennusta.

Devil's Holen sijainti Nevadassa Yhdysvalloissa
Yle Uutisgrafiikka

Tekijät saamassa useita syytteitä

Kansallispuistovirasto julkaisi verkkosivuillaan videon tapahtumista ja pyysi vihjeitä miesten henkilöllisyydestä. Virasto lupasi 5 000 dollarin palkkion ratkaisevista vihjeistä.

Poliisi tunnisti lopulta tekijät ja uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) he saattavat saada useita liittovaltiotason syytteitä, esimerkiksi syytteet rikollisesta salaliitosta, tunkeutumisesta yksityisalueelle, uhanalaisen eläimen tappamisesta sekä omaisuuden tuhoamisesta.

Kansallispuistoviraston mukaan tapauksen tutkinta jatkuu edelleen.

Paholaiskillien elinympäristö olisi useimmille kaloille tappava

Kansallispuistoviranomaisten mukaan hitaasti liikkuvat, säyseät ja luonnollisten vihollisten puutteesta johtuen uteliaat paholaiskillit ovat todennäköisesti eläneet eristyksissä aavikolla jopa 20 000 vuoden ajan.

Paholaiskilli-kala uimassa.
Paholaiskilli, Cyprinodon diabolis.Olin Feuerbacher; U.S. Fish and Wildlife Service

Tutkijat pitävät paholaiskillejä ja niiden elinympäristöä silmällä tarkasti. Väriltään siniset paholaiskillit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä, joka olisi muille kaloille yleensä tappava. Vesialtaan lämpötila on yli 30 astetta ja sen happipitoisuus on normaalista poikkeava.

Tutkijoiden mukaan paholaiskillejä tutkimalla voi selvitä paljon lajien sopeutumisesta tiettyyn erityisen vaativaan elinympäristöön. Koska paholaiskillit ovat sopeutuneet tiettyyn elinympäristöön, ne eivät voisi myöskään siirtyä muualle, jos niiden elinalue tuhoutuisi.

Viranomaiset ovat erityisen huolissaan siitä, että lammikossa kahlannut mies on saattanut aikuisten kalojen tappamisen lisäksi tuhota myös niiden kutua, sillä huhti- ja toukokuu ovat viranomaisten mukaan paholaiskillien lisääntymiskautta.

Lue seuraavaksi