Ukraina voitti Euroviisut

Ukrainan Jamala on voittanut Tukholman Euroviisut kappaleellaan 1944. Poliittisesti latautunut laulu kertoo Stalinin määräämistä Krimin tataarien väestönsiirroista. Suomen edustaja Sandhja jäi kauas finaalipaikasta 51 pisteellä.

Ukrainan Jamala juhli viisuvoittoa Tukholman Globenissa. Kuva: Maja Suslin / EPA

Ukraina on voittanut Tukholman Euroviisut. Jamalan esittämä kappale 1944 sai kilpailussa 534 pistettä.

Toista kertaa Euroviisuihin osallistuneen Australian Dami Im oli toinen 511 pisteellä. Kolmanneksi sijoittui Venäjän Sergei Lazarev 491 pisteellä.

Australia johti pitkään kilpailun pistelaskentaa, mutta lopussa yleisöäänet nostivat Ukrainan maan toiseen euroviisuvoittoon. Ukrainan ensimmäisen voiton otti Ruslana vuonna 2004.

Laulu Krimin tataarien karkotuksista

Jamalan itsensä säveltämä ja sanoittama voittajakappale kertoo vuodesta 1944, jolloin Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin määräsi neljännesmiljoona Krimin tataaria karkotettavaksi.

Jamala eli Susana Jamaladinova on itsekin Krimin tataari. Hänen isöäidinäitinsä ja tämän lapset olivat Siperiaan ja Keski-Aasiaan karkotettujen joukossa.

Voit lukea Jamalan Ylelle antaman haastattelun täältä. Haastattelu on julkaistu torstaina ennen Euroviisujen toista semifinaalia.

Jamalan voiton myötä Ukraina saa järjestettäväkseen seuraavat Euroviisut toukokuussa 2017.

Sandhjalle 51 pistettä

Viisufinaalin päätyttyä julkistettiin kilpailun kattava tuloslista (siirryt toiseen palveluun), jossa ovat mukana myös kahden semifinaalin pisteet.

Suomen edustaja Sandhja oli 51 pisteellä ensimmäisen semifinaalin neljänneksi viimeinen.

Korjaus 15.5. klo 4.30: Sandhja oli semifinaalinsa neljänneksi viimeinen, ei koko kilpailun neljänneksi viimeinen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.