Venezuelan presidentti uhkaa tehtaanomistajia: Tuotanto käyntiin tai tehtaat valtiolle

Venezuelan oppositio vaatii kansanäänestystä presidentti Nicolás Maduron asemasta. Kansa on tyytymätön hallitukseen: pulaa on niin ruoasta, lääkkeistä kuin sähköstäkin.

Ulkomaat
Presidentti Maduro käsi ojossa, taustalla ihmisjoukko
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro kannattajiensa mielenosoituksessa lauantaina 14. toukokuuta.Venezuelan presidentin lehdistöpalvelu / EPA

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro uhosi lauantaina, että jolleivat tuotantonsa pysäyttäneet tehtaat käynnistä toimintaansa uudelleen, hallitus ottaa ne haltuunsa ja pidättää omistajat.

Maduro puhui kannattajilleen Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa. Hän ilmoitti myös sotaharjoituksista väitettyjen ulkomaisten uhkien torjumiseksi.

Epäsuosittu vasemmistolainen presidentti on yrittänyt tuloksetta saada maan pahaa talouskriisiä hallintaansa. Oppositio on vaatinut Maduroa sallimaan kansanäänestyksen omasta asemastaan.

– Jos demokraattinen tie suljetaan, emme tiedä mitä tapahtuu. Venezuela on pommi, joka voi räjähtää millä hetkellä tahansa, oppositiojohtaja Henrique Capriles sanoi hiljattain mielenosoituksessa.

Presidentin vastustaja sulki viimeisen oluttehtaan

Venezuelassa on pulaa ruoasta, lääkkeistä ja energiasta. Huhtikuun lopulla maan suurin ruoan ja juoman jakelija Empresas Polar sulki viimeisen tuotannossa olleen oluttehtaansa. Yhtiön mukaan hallituksen toimet ovat johtaneet siihen, että ohran maahantuonti ei enää onnistu.

Empresas Polarin omistaja, miljardööri Lorenzo Mendoza on Maduron äänekäs vastustaja. Presidentti on syyttänyt Mendozaa salaliitosta itseään vastaan.

Venezuelan talous on sukeltanut öljyn hinnan laskettua. Se on suuri öljyntuottajamaa ja riippuvainen öljyviennistä saamistaan tuloista.

Lähteet: AP, AFP