Video: Kohu naapurimaissa – kuvausryhmää uhkailtiin, ja se ajettiin ulos kahvilasta Tukholman lähiössä

Videolla taloustieteilijä Tino Sanandaji arvioi, että tilanne olisi voinut päättyä käsirysyyn, mikäli hän ja kuvausryhmä olisivat jääneet kahvilaan.

Uutisvideot: Kuvausryhmää uhkailtiin Tukholman lähiössä
Uutisvideot: Kuvausryhmää uhkailtiin Tukholman lähiössä

Norjalaisen yleisradioyhtiö NRK:n toimittaja ja kuvaaja joutuivat uhkailujen kohteeksi Tukholman Husbyn lähiössä vähän aikaa sitten. Tapaus on herättänyt laajaa huomiota Pohjoismaissa.

NRK:n kuvausryhmän (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tukholman poliisi on menettänyt Husbyn ja Rinkebyn lähiöiden hallinnan. Kummallakin asuinalueella esiintyy köyhyyttä, työttömyyttä ja rikollisuutta. Niissä asuu pääasiassa ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajia.

NRK:n kuvausryhmä seurasi poliisin työtä Rinkebyssä ensimmäisenä kuvauspäivänä. Heidän mukaansa poliisia heiteltiin kivillä. Toisena kuvauspäivänä he olivat Husbyssä haastattelemassa taloustieteilijä Tino Sanandajia, ja heidät ajettiin ulos kahvilasta.

Sanandaji koki tilanteen uhkaavana ja arvioi videolla, että tilanne oli voinut päättyä käsirysyyn. SVT:n Aktuellt-uutisohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) keskusteltiin tapauksesta torstaina.

– Reportaasin luoma kuva on järkyttävä, mutta se on vain yksi kuva Ruotsin lähiöistä. Tukholman Järvan kentän ympärillä asuu lähes 100 000 ihmistä. Ylivoimaisesti suurin osa heistä käy töissä, auttaa lapsiaan läksyjen kanssa ja käy kävelyllä koiran kanssa, sanoi yhteiskuntatieteilijä Lisa Pelling.

Sekä Husby että Rinkeby sijaitsevat Järvan kentän tuntumassa Tukholman luoteisosassa. Järvan kenttä on laaja luonnonsuojelualue, joka sijoittuu Tukholman, Sollentunan ja Järfällan kuntiin.