Ukrainan viisuvoitto laukaisi poliittiset jännitteet – Venäjä älähti oitis

Ukrainan euroviisuvoitto nosti Krimin tataarien kansallistunteen korkeuksiin. Kappaleen poliittinen symboliikka oli liikaa Venäjälle. Venäjällä pohditaan jo Ukrainan kisojen boikotoimista.

kulttuuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko twiittasi ja onnitteli Ukrainalle viisuvoiton tuonutta Jamalaa tuoreeltaan viime yönä. Viisuvoitto on kansallisesti suurenmoinen asia – vallankin kun se tuli loppumetreillä Venäjästä.

Porošenkon hehkutusviestillä oli vissi poliittinen lisämerkitys. Krimin tataari Jamala voitti kappaleensa poliittisen viestin takia ja kohteena oli nimenomaan Venäjä.

Jamala laulaa muun muassa näin: "Kun muukalaiset tulevat kotiisi, he tappavat sinut sanoen: "me emme ole syyllisiä".

Laulu kertoo vuodesta 1944, kun Stalin karkotti yli 200 000 tataaria Krimiltä. Jamalan iso-isoäiti oli karkotettujen joukossa.

Synkkä tarina on historiallinen, mutta euroviisujen kontekstissa laulun teksti on ymmärrettävä vuoden 2014 taustaa vasten ja kuvajaisena siitä, että Venäjä liitti Krimin laittomasti yhteyteensä.

Venäjä älähti heti

Venäjän malja täyttyi heti, kun tulos viime yönä ratkesi. Venäjän nettilehdissä ja sosiaalisessa mediassa syytetään Ukrainaa sumeilematta euroviisujen politisoimisesta. Otsikoissa puhutaan "poliittisista viisuista" .

Venäläismedioissa arvioidaan, että koko maailma suhtautuu kriittisesti viisujen äänestystapaan ja äänestystulokseen. Median välityksellä Venäjä näyttäytyy rahtusen verran huonona hävijänä.

Venäläisen logiikan mukaan asiantuntijajuryt politisoivat äänestyksen ja manipuloivat tuloksen. Komsomolskaja Pravda arveli jutussaan suoraan, että eurooppalainen jury varasti Venäjän laulajalta Sergei Lazarevilta voiton.

Venäjällä muistutetaan, että Venäjä sai ukrainalaisten puhelinäänistä täydet 12 pistettä ja Venäjän kansa puolestaan antoi rehdisti 10 pistettä Ukrainan Jamalalle.

Venäjän asiantuntijajury ei antanut Ukrainalle yhtään pistettä, eikä Ukrainan vastaavalta paneelilta pisteitä liioin Venäjälle herunut.

Puheita boikotista ja viisuista Krimillä

Venäjällä tuohtumus on mennyt niinkin pitkälle, että Venäjän parlamentin kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Konstantin Kosatšev arvioi viisuvoiton vaikuttavan jopa Ukrainan länsimielisen johdon tahtoon sitoutua konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun.

Puolustuskomitean varapuheenjohtaja Frants Klintsevitšin sanoo, että koska Ukraina politisoi viisukisat, niin Venäjän on nyt tarkasti mietittävä, kannattaako ensi vuoden euroviisuihin Ukrainaan lähteä ensinkään. Boikottiajatus on siis heitetty ilmaan.

Ukrainassa puolestaan lisätään löylyä ja painetta ensi vuoden kisoihin. Ukrainassa ja vallankin Krimin tataarien keskuudessa puhutaan siitä, että viisujen luonnollinen pitopaikka olisi Krim.

Tataarien kansallistunto Krimillä on ymmärrettävästi taivaissa. Ukrainan viisuvoitto Venäjästä nähdään ensimmäisenä erävoittona Vladimir Putinin Venäjästä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP