Katso politiikan viikon kohokohdat – valtion omistajapolitiikka, SDP:n välikysymys, vihreiden puoluekokous

Sipilän hallituksen luottamus mitataan välikysymyksellä seitsemännen kerran. Eduskunta myllyttää hallituksen viime viikolla julkistamia valtion omistajapolitiikan linjauksia. Viikonloppuna on vihreiden puoluekokous, ja Metalliliitolle valitaan liittokokouksen lopuksi uusi valtuusto ja puheenjohtaja.

politiikka
Alexander Stubb ja Juha Sipilä.
Alexander Stubb ja Juha Sipilä omistajaohjauspolitiikan linjauksien tiedotustilaisuudessa 12. toukokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Tiistai 17.5: Tase töihin–omistajaohjauksen lähetekeskustelu

Pääministeri antaa tiistain täysistunnossa ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut käyvänsä kunnolla läpi hallituksen linjaukset strategisten valtionyhtiöiden omistuspohjan muutoksista, niiden kehittämisestä sekä valtioyhtiöiden mahdollisesta myymisestä ja pörssiin viemisestä.

Samalla käydään lähetekeskustelu, jonka aluksi eduskuntaryhmät pitävät omat puheenvuoronsa. Luvassa on pitkä keskustelu, jolle on varattu aikaa 2,5 tuntia.

Niin hallitus- kuin oppositiopuolueissa kysymyksiä on herättänyt uuden kehitysyhtiön rooli. Siihen ollaan siirtämässä muun muassa öljy-yhtiö Neste, viinayhtiö Altia sekä osa Postia.

Kehitysyhtiölle suunnitellaan lähinnä kansanedustajista koostuvaa valvontaelintä tai neuvottelukuntaa. Oppositiopuolueissa pelätään kehitysyhtiön olevan porras kohti valtionyhtiöiden myymistä.

Keskiviikko 18.5: SDP:n välikysymys

Hallitus vastaa suurimman oppositiopuolue SDP:n välikysymykseen Suomen suunnasta. Kyseessä on Sipilän hallituksen seitsemäs välikysymys.

SDP arvostelee hallitusta Suomen viemisestä markkinaliberalistiseen suuntaan muun muassa koulutusleikkausten, terveydenhuollon ja tieverkostojen yhtiöittämisen ja työllistämisen laiminlyömisen takia. Välikysymyksen allekirjoittaneen puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan hallituksen linjalle ei ole kansan valtakirjaa.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantain täysistunnossa 20.5.

Lauantai 21.5: Vihreät valmistautuvat vaaleihin

Vuoden ensimmäisen puoluekokouksen pitävät Vihreät 21.–22.5. Ykkösaiheena on ensi kevään kuntavaalikampanja. Vihreiden haasteena on saada poikkeuksellisen korkeat kannatusluvut näkymään myös vaaliuurnilla.

Puheenjohtajakauden pidentäminen ei ole Lahden puoluekokouksen asialistalla. Puoluetta jakava kysymys suhteellisen lyhyen tehtäväkierron eli rotaation pidentämisestä tullee kuitenkin yleisessä keskustelussa esille, ja siihen palataan seuraavissa puoluekokouksissa.

Sunnuntai 22.5: Metalli kokoustaa kiky-neuvottelujen kalkkiviivoilla

Metallityöväen liitto aloittaa nelipäiväisen liittokokouksen sunnuntaina Tampereella. Se linjaa neljän teollisuusliiton fuusiosta Puuliton, Paperiliiton ja teollisuuden ammattiliitto TEAM:in kanssa. Lopputuloksena olisi Suomen suurin ammattiliitto, jolla olisi noin 270 000 jäsentä.

Myös TEAM ottaa fuusioon kantaa omassa valtuustossaan 19.–20.5. Puuliitto on jo hyväksynyt yhdistymisen.

Todennäköisesti Metalliliitto käsittelee myös liitoissa vitkaan eteneviä kilpailukykysopimusneuvotteluja, joiden takaraja häämöttää toukokuun lopussa.

Liittokokous jatkuu seuraavalla viikolla, jolloin se valitsee liittovaltuuston sekä puheenjohtajan. Nykyisen puheenjohtajan Riku Aallon odotetaan jatkavan.