1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suosittua hormonilääkettä ei saa apteekista – "Olen heräillyt öisin tunnin välein"

Nuorella iällä alkaneesta hormonitoiminnan häiriöstä kärsivä helsinkiläisnainen ihmettelee, miksi apteekki ei tiedottanut hänelle lääkkeen pitkästä toimituskatkosta, vaikka se on ollut tiedossa jo pitkään. Tänä vuonna myyntikatkoksia on kirjattu jo noin sadan lääkkeen kohdalla.

Kotimaan uutiset
Kuva apteekin lääkehyllystä.
Susanna Wacklin / Yle

Nelikymppinen helsinkiläisnainen on käyttänyt hormonikorvaushoitoa jo parinkymmenen vuoden ajan. Viime viikolla hän yllättyi kuullessaan, että hänen käyttämäänsä Estrena-valmistetta ei saa Suomesta mistään.

– Olin tyrmistynyt. Apteekkari vain totesi, että Suomi on pieni markkina, ja jos tätä lääkettä jonnekin menee, se menee suoraan Keski-Euroopan suurille markkinoille.

Yleensä Estrenaa käytetään vaihdevuosioireiden lievittämiseen, mutta tämän naisen tapauksessa kyse on jo nuorena alkaneesta kehon hormonituotannon häiriöstä. Nainen harmittelee, ettei saanut tietoa katkoksesta aikaisemmin.

– En oikein ymmärrä, miksei sitä apteekeista tiedoteta heille, jotka ovat lääkkeestä riippuvaisia, hän ihmettelee.

Naisen lääkäri on määrännyt nyt korvaavaa valmistetta, mutta muutaman päivän käytön jälkeen hän kokee sen sopivan itselleen huonosti.

– Olen heräillyt öisin tunnin välein.

Vaihdevuosihormoneja käyttää iso joukko suomalaisnaisia. Kela kertoo maksaneensa niistä korvauksia vuonna 2014 kaikkiaan noin 160 000:lle ihmiselle.

Poikkeuksellisen pitkä katkos

Yliopiston Apteekki -ketjusta kerrotaan, että myyntiluvan haltija Ratiopharm on antanut Estrenan toimituskatkosta tiedon joulukuussa. Syynä on lääketehtaan vaihtaminen. Katkoksen piti kestää huhtikuun loppuun, mutta viivästys jatkuu. Lääkettä pitäisi tämänhetkisen tiedon mukaan saada apteekeista toukokuun lopussa.

– Nämä ovat toki harmillisia tilanteita asiakkaan kannalta, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Paula Kokko.

Tieto Estrenan tilanteesta löytyy myös Fimean nettisivuilla julkaistuista häiriötiedotteista, mutta harva lääkkeen käyttäjä seuraa ilmoituksia.

Apteekkiketju tiedottaa tapauskohtaisesti kanta-asiakkaitaan saantihäiriöistä asiakaskirjeellä. Tässä tapauksessa kirjettä ei kuitenkaan lähetetty, koska apteekin mukaan kyse ei ole henkeä tai terveyttä vaarantavasta saantihäiriöstä.

– Hormonikorvaushoitoon löytyy useita korvaavia vaihtoehtoja myös paikallisvalmisteista, Kokko kertoo.

Voidaan jopa valmistaa raaka-aineista apteekissa

Katkokset lääkkeiden toimituksessa eivät ole harvinaisia. Tänä vuonna Fimean sivuille on kirjattu jo satakunta saatavuushäiriöilmoitusta ihmisten ja eläinten lääkkeistä.

– Lähtökohtaisesti asiakas on itse yhteydessä lääkäriin korvaavan reseptin saamiseksi. Apteekki ei voi vaihtaa lääkettä toiseen, jollei sille löydy vaihtokelpoista rinnakkaisvalmistetta, kertoo Kokko.

Jos tilanne vaatii, myös apteekki voi tavoitella lääkäriä. Apteekki korostaa myyntiluvan haltijan vastuuta siinä, että eri osapuolet saavat tiedon häiriöistä.

– Lääkärit voivat miettiä, mitä lääkettä määrätä tilalle.

Joskus käy niin, että myös korvaava tuote loppuu. Entä jos lääkettä tai sitä korvaavaa valmistetta ei saa Suomesta lainkaan?

– Jos lääke loppuu Suomesta, tukkuliikkeet voivat selvittää korvaavan erityisluvallisen valmisteen maahantuontia ulkomailta. Erityisluvallisen valmisteen kulutukseen luovuttamiseen tarvitaan Fimealta reseptikohtainen erityislupa.

Joissain tapauksissa on Kokon mukaan mahdollista, että apteekissa valmistetaan korvaava tuote raaka-aineista lähtien. Tämä edellyttää lääkärin kirjoittamaa seosreseptiä ja sitä, että raaka-aineita on saatavilla.

Lääkkeiden saatavuushäiriötiedotteet Fimean sivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi