1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sairaala tsemppaa: Vauvat tissille ja isän iholle

Seinäjoen keskussairaalan naisten osastolla on menossa Tissi poskella -imetysviikot. Samalla vastasyntyneet viettävät mahdollisimman paljon aikaa pelkässä vaipassa äidin tai isän paidan alla – iholla. Henkilökunta sanoo, että lukuisten tutkimusten mukaan imettämisellä ja ihokontaktilla on paljon hyvää annettavaa sekä vauvalla että äidille – miksei koko perheellekin.

Jenni Marttila ja Jussi Hemminki saivat esikoispoikansa toukokuun alussa. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Seinäjokelaiset Jenni Marttila ja Jussi Hemminki saivat esikoislapsensa toukokuun alkupäivinä. Raskausaikana Jenniä jännitti imettäminen, joten hän päätti ottaa asiasta selvää. Tiedonhaku kannatti, sillä kiireellisellä sektiolla syntynyt poikavauva oppi nopeasti imemään.

– Heti kun leikkauksesta pääsin takaisin synnytyssaliin, poika nostettiin suoraan rinnalle ja hän alkoi imeä. Koin että poika tiesi mitä teki ja minulla oli itsellä varma olo, että tämä sujuu, Jenni kertaa.

Tissi poskella

Kaikilla imettäminen ei käy yhtä helposti kuin Jennillä. Suomessa imetysluvut eivät ole vuosikausiin olleet sellaisia, joita terveydenhuollon ammattilaiset niiden toivoisivat olevan. Tästä syystä Seinäjoen keskussairaalan naisten osastolla tempaistaan toukokuussa.

– Meillä on Tissi poskella -imetysviikot, joiden aikana paitsi opastetaan ja kannustetaan äitejä imettämään, puhutaan myös siitä, miten tärkeää lapsen on kokea iholla olo, selvittää naisten osaston osastonhoitaja Maria Rajamäki.

Maria Rajamäki myöntää, että imettäminen on joskus hyvinkin haasteellista, mutta oman osastonsa osalta hän on tyytyväinen tilanteeseen.

– Meidän henkilökunta on hyvin kouluttautunutta, joten osaamista, opastamista tsemppaamista löytyy.

– Kun vauvoja imetetään ja kun he ovat ihokontaktissa, sillä on katsottu olevan suuria etuja sekä fysiologisesti että psyykeen kannalta sekä lapselle että äidille. Ihokontakti onkin valtavasti lisääntynyt, mutta haluamme edelleen nostaa sitä, Maria Rajamäki kertoo.

Imetysluottamuksen luomista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee vauvoille täysimetystä kuuden, vähintään neljän kuukauden ikään asti. Imetyksen tuki ry:n mukaan Suomessa ollaan kaukana suosituksen tavoitteista, sillä vauvat saavat äidinmaitoa ainoana ravintona keskimäärin vain kaksi kuukautta.

Seinäjoen keskussairaalan naisten osastolla imetyskouluttajana työskentelevä sairaanhoitaja Mervi Ekman tietää, että ensimmäiset imetyskerrat ovat herkkiä ja ratkaisevia hetkiä.

– Koen tosi tärkeäksi luoda sellaisen ilmapiirin, että äidille tulee luottavainen olo omaan osaamiseensa ja äitiyteensä. Noihin tilanteisiin liittyy paljon toki ihan tiedon antamista sekä niksien ja taitojen opettamista, mutta hyvin suurena osana siinä on imetysluottamuksen kasvattaminen, Mervi Ekman kertoo.

Se on joskus yrittämistä ja jälleen yrittämistä, kunnes se haastavankin alun jälkeen loksahtaa kohdalleen.

Mervi Ekman, imetyskouluttaja

Ekmanin mukaan äidit ja vauvat ovat erilaisia. Hoitajan pitää osata lukea tilannetta, äitiä ja vauvaa.

– Imettäminen vaatii äidiltä sitoutumista, tsemppaamista ja jaksamista. Se on joskus yrittämistä ja jälleen yrittämistä, kunnes se haastavankin alun jälkeen loksahtaa kohdalleen, Mervi Ekman luonnehtii.

Muutama kieltäytyy

Seinäjoen keskussairaalassa syntyy vuosittain nykyään hieman runsaat 2 000 vauvaa. Kuukaudessa vauvoja syntyy siis 180. Osastonhoitaja Maria Rajamäki arvioi, että joka kuukausi yksi tai muutama äiti kieltäytyy imettämisestä.

– On joitakin kulttuureja, joissa äidit selvästi sanovat, että eivät imetä, mutta se on erittäin harva joukko, Mervi Ekman lisää.

– Äitejä ei saa silloinkaan toki jättää yksin lapsen kanssa. Meidän tehtävä on opastaa myös näissä tilanteissa.

Missä on soveliasta imettää?

Jenni Marttila haluaa imettää lastaan pitkään.

– Aika näyttää miten pitkään, mutta ehdottomasti pyrin kuuden kuukauden täysimetykseen. Sen jälkeen katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan. Mutta ehdottomasti haluan jatkaa pitkään, koska tämä on lähtenyt sujumaan hyvin. On ollut vai normaaleja, pieniä haasteita, joihin olen saanut hyvin apua.

Suomalaiset ovat jälleen keskustelleet paljon siitä, missä on soveliasta imettää. Oletko valmis imettämään julkisissa paikoissa kuten vaikka lentokoneessa tai kirkossa?

Ei ole mun ongelma, jos se on jollekin muulle ongelma.

Jenni Marttila

– Kyllä olen. Kun pojan on nälkä, poika ruokitaan. Aion tehdä sen myös julkisissa paikoissa. Ei ole mun ongelma, jos se on jollekin muulle ongelma, Jenni Marttila miettii.

Vaippasillaan isän paidan alla

Jenni Marttilan ja Jussi Hemmingin pieni poika on päässyt myös isän paidan alle.

– Syntymästä varmaan vartti, 20 minuuttia korkeintaan, niin poika pääsi mun paidan alle, Jussi Hemminki innostuu.

– Olihan se tietysti koskettava hetki. Onhan tätä odotettu, toivottu, tuore isä liikuttuu.