1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Filippiinien vastavalittu presidentti haluaa palauttaa kuolemanrangaistuksen

Törkykommenteistaan tunnettu Rodrigo Duterte haluaa myös kieltää julkisilla paikoilla juomisen kello kahden jälkeen yöllä ja pidättää vanhemmat, jotka antavat lastensa liikkua yksin kaduilla öisin.

Filippiinien tuleva presidentti lupaa iskeä rikollisuuteen kovakätisesti. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Filippiinien vastavalittu presidentti Rodrigo Duterte on luvannut taistella maansa rikollisia vastaan kovakätisesti. Duterte piti sunnuntaina ensimmäisen tiedotustilaisuuden sitten vaalivoittonsa 9. toukokuuta.

Törkykommenteistaan tunnettu Duterte haluaa muun muassa palauttaa kuolemanrangaistuksen Filippiineille.

– Aion kehottaa kongressia tuomaan takaisin teloittamisen hirttämisellä, 71-vuotias Duterte sanoi.

Kuolemantuomio poistettiin Filippiineillä vuonna 2006 silloisen presidentin Gloria Arroyon toimesta.

Pelkoja tapporyhmistä

Vastavalittu presidentti Duterte haluaa myös antaa turvallisuusjoukoille oikeuden ampua tappaakseen. Duterte lupasi vaalikampanjassaan hävittää rikollisuuden Filippiineiltä puolessa vuodessa.

– Jos vastustat väkivaltaisesti, käskyni poliisille on ampua tappaakseen. Ampua tappaakseen järjestäytyneen rikollisuuden tapauksissa. Kuulitteko? Ampua tappaakseen jokaisessa järjestäytyneen rikollisuuden tapauksessa.

Dutertea on syytetty siitä, että hän on käyttänyt Davaon kaupungin pormestarina ollessaan epävirallisia tapporyhmiä taistellessaan rikollisuutta vastaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli tuhat ihmistä on kuollut tapporyhmien käsissä, mukaan lukien lapsia ja pikkurikollisia.

Öinen ulkonaliikkumiskielto lapsille

Duterte haluaa panna koville myös kansalaisten alkoholin käytön ja tupakoimisen. Julkisilla paikoilla ei Duterten mielestä saisi juoda alkoholia kello kahden jälkeen yöllä. Myös tupakan poltto ravintoloissa ja hotelleissa tulisi hänen mielestään kieltää.

Lisäksi Duterte haluaa asettaa lapsille öiksi ulkonaliikkumiskiellon. Jos kaduilta löytyy yöllä yksin liikkuvia lapsia, heidän vanhempansat pidätetään "heitteillejätöstä", Duterte sanoi.

– Tällä hetkellä meillä on yhteiskunta, jossa lain noudattaminen on valinnanvaraista, oikeastaan vaihtoehto, Duterte valitti.

Duterten mielestä ihmiset eivät enää pelkää lakia ja lupasi muuttavansa sen.

– Älä tuhoa maatani koska minä tapan sinut. Tapan sinut. Välimaastoa ei ole.

Rodrigo Duterte astuu virkaan kesäkuun 30. päivä.