1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suomen ensimmäisen tiedustelufirman johtaja: "Yrityksille autoritäärinen valtio on demokratiaa parempi"

Arabikevät oli yritysten näkökulmasta huono asia, koska se loi epävakautta alueelle. Tätä mieltä on kokenut tiedusteluammattilainen Juha Wihersaari. Wihersaari myy tiedustelutietoa Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä toimiville suomalaisyrityksille.

Juha Wihersaari.
Eversti, evp Juha Wihersaari johtaa suomalaisyritystä, jossa eläköityneet korkean turvaluokituksen omanneet entiset suomalaisupseerit myyvät osaamistaan eli tiedustelutietoja Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikan maista.

Puolustusvoimissa tiedustelutehtävissä työskennellyt Juha Wihersaari päätti hyödyntää osaamistaan myös siviilissä. Hän perusti tiettävästi Suomen ensimmäisen tiedustelualan yrityksen. Asiakkaina on pieniä ja keskisuuria firmoja, jotka toimivat Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kriisialueillla.

– Moni yritys menee sinne täysin vailla mitään tietämystä alueen oloista. Se on kuin ajaisi autolla ilman turvavöitä.

Wihersaaren mukaan pahimmillaan huolettomuus saattaa johtaa kidnappaukseen, jopa kuolemaan. Perusneuvona hän kehottaa lukemaan kohdemaan oloista sekä käyttämään kaupunkilaisjärkeä. Myös suomalaisuutta kannattaa mainostaa.

– Tasapuolisten ja jämäköiden rauhanturvaajien ansiosta meillä on hirveän hyvä maine. Kannattaakin olla avoimesti suomalainen, se saattaa avata monia ovia.

Tietoa saa suhteilla ja vastapalveluksilla

Wihersaaren yritys Jitint kerää Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän turvallisuusoloihin liittyvää tietoa julkisista lähteistä ja sosiaalisesta mediasta. Wihersaari puhuu "tylsästä perustiedustelutyöstä". Jännittäväksi työ muuttuu, kun tekstimateriaalia täydennetään tiedonhakumatkoilla.

– Hyvin vaikeille alueille, kuten Libyaan, Syyriaan tai Irakiin, emme mene. Haemme tietoa niiden naapurimaista käsin.

Tiedonsaanti perustuu suhteisiin sekä siihen, että on tarjota jotain vastineeksi.

– Itselläni on vanhan työni takia yhteyksiä Israelin ja Egyptin puolustusasiamiehiin. Saan vanhoilta kollegoiltani tietoa, mutta en ilmaiseksi. Tiedonhankinta perustuu siihen, että myös minulla on tarjota jotain heitä kiinnostavaa.

Tieto voi olla Wihersaaren mukaan mitä vaan ja hän vakuuttaa, että myös suomalaisilla on annettavaa Lähi-idän kollegoille.

– Suomalaisella kielitaitoisella tiedusteluammattilaisella voi olla esimerkiksi Turkin kaltaisesta maasta paremmat tiedot kuin paikallisilla. 

Diktaattori vai demokratia?

Syyrian tulevaisuuden suhteen Juha Wihersaari on hyvin pessimistinen. Rauhaa ei ole näköpiirissä.

– Kukaan lännessä ei halua ISIS:tä tai Assadia valtaan. Toisaalta niin sanotut maltillisetkin tarkoittavat käytännössä al-Qaidaa. Kurdit puolestaan keskittyvät vain oman valtion saamiseen maan pohjoisosaan.

Tiedusteluammattilainen ei siis näe hyvää vaihtoehtoa Syyrian tilanteeseen. Toisaalta hän arvostelee länttä epärealistisista odotuksista.

– Lännen suurimpia virheitä on ollut se, että diktaattorin syrjäyttämisen kuvitellaan johtavan automaattisesti länsimaiseen demokratiaan. Esimerkiksi yhdessäkään arabikevään maassa ei ole demokratiaa. Virta vie ihan toiseen suuntaan.

Vallankumousten seuraus on ollut epävakaus, mikä on yritysten toiminnan kannalta huono asia. Bisneksen kannalta Mubarakin Egypti oli nykyistä parempi toimintaympäristö.

– Yritysten näkökulmasta autoritaarinen hallinto on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin huonosti toimiva demokratia, arvioi tiedusteluasiantuntija Wihersaari.

Juttua muokattu 18.5. klo 17.38.

...yhteyksiä Israelin ja Egyptin puolustusasiamiehiin.