"Savonlinnan OKL:n lakkautus rikkoo ministeriön ja yliopiston sopimusta" – kaupunki valitti oikeusasiamiehelle

Oikeusasiamies, oikeuskansleri ja valtioneuvosto ovat saaneet Savonlinnan kaupungilta pyynnön selvittää, onko yliopisto rikkonut ministeriön kanssa solmimaansa sopimusta lakkauttaessaan opettajankoulutusta Savonlinnasta.

Kotimaa
MIelenosoittajat tuovat banderollia Savonlinna torille
Paavo Koponen / Yle

Savonlinnan kaupunki on valittanut opettajankoulutuslaitoksen lakkautuspäätöksestä oikeusasiamiehelle, oikeuskanslerille ja valtioneuvostolle. Kaupunki katsoo, että Itä-Suomen yliopiston hallitus rikkoo opetusministeriön ja yliopiston välistä tulossopimusta lakkauttaessaan opettajankoulutuslaitoksen Savonlinnasta.

Kaupungin mukaan vuodesta 2013 vuoteen 2016 voimassa olevassa sopimuksessa yliopisto velvoitetaan turvaamaan opettajankoulutus Savonlinnassa. Nyt kaupunki katsoo yliopiston rikkoneen sopimusta, kun se teki lakkautuspäätöksen tulossopimuksen ollessa yhä voimassa.Kaupungin mukaan lakkautuspäätöstä ei olisi saanut tehdä ennen kuin ministeriön kanssa on tehty uusi tulossopimus tuleville vuosille.

Savonlinnan kaupunki haluaa, että oikeusasiamies, okeuskansleri ja valtioneuvosto selvittävät onko sopimusta rikottu.

Itä-Suomen yliopisto ja opetusministeriö käyvät maanantaina uudet tulosneuvottelunsa. Savonlinnan kaupunki toivoo ministeriön puuttuvan neuvotteluissa lakkautuspäätökseen.

Pääministeri Juha Sipilä on jo aiemmin ilmoittanut hyväksyvänsä yliopiston hallituksen päätöksen. Sipilä on kuitenkin pyytänyt Pellervon Taloustutkimusta selvittämään kampuksen lakautuksen kokonaisvaikutuksen.