Vuoristo-Karabahista neuvotellaan USA:n ja Venäjän johdolla

Huhtikuussa uudelleen leimahtaneissa taisteluissa kuoli neljän päivän aikana ainakin 110 ihmistä. Azerbaidzhanin ja Armenian edustajat istuvat ensimmäistä kertaa sen jälkeen neuvottelupöytään Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministereiden johdolla.

Ulkomaat
Armenialaiset miehet kokoontuivat lauantaina sotilaskomissariaatissa liittyäkseen Vuoristo-Karabahin puolustusjoukkoihin.
Armenialaiset miehet kokoontuivat lauantaina sotilaskomissariaatissa liittyäkseen Vuoristo-Karabahin puolustusjoukkoihin. Vahram Baghd Asaryan / EPA

Azerbaidzhanin ja Armenian pitkään jatkunut kiista Vuoristo-Karabahin alueesta on esillä maanantaina Wienissä alkavissa neuvotteluissa.

Neuvotteluja isännöivät Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Azerbaidzhania edustaa presidentti Ilham Alijevin ja Armeniaa presidentti Serzh Sarkisian.

Kansallisuuskiistojen repimä Vuoristo-Karabah irtautui vuonna 1991 Azerbaidzhanista Armenian tuella. Sodassa kuoli 30 000 ihmistä.

Edessä hankalat neuvottelut? 

Huhtikuussa roihahtaneet sotaisuudet olivat pahimpia sitten vuoden 1994. Tarkkailijoiden mukaan ensimmäiset laukaukset näyttivät tulevan Azerbaidzhanin puolelta.

Se, että molempien maiden presidentit suostuivat matkustamaan Wieniin, on positiivinen merkki. Neuvotteluista ei ole kuitenkaan odotettavissa helppoja.

– Presidenttien toiveet ovat hyvin erilaisia. Azerbaidzhanin puoli haluaa uusia neuvotteluja ja käyttää välineenään sotilaallista voimaa. Armenia kaivautuu syvemmälle asemiinsa. Se ei halua suostua mihinkään Azerbaidzhanin sotilaalliseen painostukseen viittaavaan ja vaatii turvallisuustakuita, Carnegie Europen tutkija Thomas de Waal kirjoittaa Politicossa.

Vaarana konfliktin laajeneminen 

Vuoristo-Karabahin tilanteen pelätään kärjistyessään aiheuttavan laajemman konfliktin alueella. Venäjän roolia sen estämisessä pidetään tärkenä. Venäjä on läheinen liittolainen Armenian kanssa. Azerbaidzhanin tärkeä liittolainen on Turkki.

– Mikäli Wienin tapaamisesta ei tule tuloksia, vaara huhtikuun taistelujen uusiutumisesta kasvaa, Elkhan Shainoglu Atlas-tutkimuslaitoksesta Bakusta sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Lähteet: AFP