1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin Posti perustelee uudistusta, joka ärsytti haja-asutusalueen lehdentilaajia

Posti myllersi päiväpostin jakelun uusiksi, jotta se voisi tarjota asiakkailleen aivan uusia palveluita. Postin johto, henkilöstö ja asiakkaat ovat ainakin vielä eri mieltä siitä, kuinka hyvin uudistus on onnistunut.

Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Postin tuore jakeluaikauudistus on siirtänyt päiväpostin kulkua myöhemmäksi koko Suomessa. Yhtiössä pidetään uudistusta onnistuneena, mutta varsinkaan maaseudulla asiakkaat eivät ole vielä yhtä vakuuttuneita.

Historialliseksi muutokseksi kuvatun uudistuksen ajatuksena on antaa Postille mahdollisuuksia tarjota entistä enemmän muutakin kuin perinteisiä postipalveluita. Posti haluaa jakaa yhä suuremman osan päiväpostista aikaan, jolloin ihmiset ovat jo kotona. Silloin asiakkaille voidaan myös tarjota myös muuta.

Postin jakelujohtaja Juhani Vuola luettelee esimerkkejä: kotipalvelua, ruokakassien kuljettamista, ateriapalvelua, turvapalvelua – ja kyllä, nurmikonleikkuuta. Tämän kaiken tarkoituksena on tuoda Postille lisätuloja tilanteessa, jossa jaettavien kirjeiden ja sanomalehtien määrä pienenee koko ajan.

Tässä tarjotaan mahdollisuus siihen, että kilpailija voisi ottaa jonkin tuotteen jaettavaksi.

Kari Lempinen

– En minä tiedä, onko nurmikonleikkuu viime kädessä se, joka pelastaa postinjakelumäärien vähenemisen, mutta näiden kautta saadaan kokemuksia ja herätetään kysyntää. Suhtaudumme hyvin avoimesti asiakkailta tai omalta henkilöstöltämme tuleviin ideoihin, Vuola sanoo.

Postin henkilöstössä suhtaudutaan uusiin ideoihin osin varauksella. Pääluottamusmies Kari Lempisen mielestä on hyvä, että kehitetään uutta työtä hupenevan kirjepostin kuljetusten tilalle. Hän kuitenkin huomauttaa, että postinjakaja ei voi noin vain ottaa ateriakuljetuksia tai hoivapalveluita osaksi tehtäviään.

– Jos sinulla on ateriakuljetus, se on hyvin aikataulutettua. Ei silloin voi oikein viedä mitään muuta. Jos kohtaat ihmisen hoivapalvelussa, ei silloin voi jakaa postia, hän perustelee.

"Ei tehty sanomalehtien kustannuksella"

Tässä vaiheessa joku asiakas huutaa: "En halua nurmikonleikkuuta, vaan sanomalehden – ja ajoissa!" Tuore jakeluaikauudistus on ollut vaikea pala niille Postin asiakkaille, joille aamun sanomalehti tulee perusjakelun mukana.

Kun pyysimme lukijoilta tietoja päiväpostin jakeluajoista, saimme toistasataa vastausta, joissa tätä harmiteltiin. Kymmenet sanoivat harkitsevansa sanomalehden tilauksen perumista tai jo peruneensa sen hitauden vuoksi. Osalta lohkesi myös pilkallisia huomautuksia nurmikonleikkuu-kysymykseen.

Postin palvelupäällikkö Mika Kivirannan mukaan muutoksia ei lähdetty tekemään sanomalehtijakelun kustannuksella. Hän kuitenkin jatkaa, että Postin on pakko hakea muutoksia tilanteessa, jossa perinteisen postin määrä vähenee koko ajan.

Postilaisten pääluottamusmies Kari Lempinen sen sijaan sanoo suoraan olevansa huolestunut siitä, mitä uudistus merkitsee sanomalehtien jakelulle. Kun Postin johdon näkökulmasta jakeluaikojen muuttaminen tuo kilpailuetua, pääluottamusmiehen näkökulmasta etua tarjotaan nyt jollekin uudelle kilpailijalle.

– Tässä tarjotaan mahdollisuus siihen, että kilpailija voisi ottaa jonkin tuotteen jaettavaksi.

Hänen mielestään sanomalehti Ilkan alueella käytössä oleva varhennettu perusjakelu olisi hyvä malli muuallekin. Siellä perusjakelun mukana olevia lehtiä aletaan jakaa keskustassa jo ennen aamukuutta ja sieltä edetään säteittäin lähiöihin ja haja-asutusalueelle.