Musiikkitalon Kuoron johtaja vaihtuu

Helsingin Musiikkitalon sinfoniakuoron taiteellinen johtaja, säveltäjä Tapani Länsiö jättää kuoron ensi vuoden tammikuussa. Uuden johtajan hakuprosessi on jo käynnistynyt. Länsiö on johtanut kuoroa sen perustamisesta lähtien, jouluna tulee täyteen viisi vuotta.

kulttuuri
Musiikkitalon kuoro esiintyy.
Musiikkitalon kuorossa on yli yhdeksänkymmentä laulajaa.Yle

Musiikkitalon Kuoron perustanut Tapani Länsiö päättää viisivuotiseksi venähtäneen kautensa kuoron taiteellisena johtajana. Lopettamisen taustalla ei Länsiön mukaan ole erimielisyyksiä.

– Alun perin minun piti vain perustaa kuoro, mutta viisi vuotta on kohta mennyt. Se on maksimiaika. Nyt halajan päästä paneutumaan jälleen enemmän sävellystyöhön, Länsiö sanoo.

Tapani Länsiö
Tapani Länsiö Yle

Musiikkitalon Kuoro perustettiin vuonna 2011. Se on yli 90 laulajan vapaaehtoisuuteen perustuva sinfoniakuoro, joka tekee yhteistyötä Musiikkitalon kaikkien päätoimijoiden eli Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa.

Hyvät välit hyvinlaulamisen edellytys

Uuden kuoronjohtajan haku on käynnistynyt. Tavoitteena on saada uusi johtaja valituksi lokakuuhun mennessä. Länsiö toivoo, että uusi johtaja ehtisi loppuvuodesta tehdä pari kuukautta yhteistyötä hänen kanssaan, jotta kuoro ja sen tavat tulisivat tutuiksi.

– Kuoron ja sen johtajan hyvät välit ja ehdoton luottamus ovat kaikki kaikessa. Ihmisten pitää viihtyä kuorossa, muuten he lähtevät muualle laulamaan, Länsiö sanoo.

Huumorintajuisen ja vahvojen mielipiteiden Länsiötä on paikoin pidetty ehkä hieman autoritaarisena johtajana. Kuoron puheenjohtaja Pekka Pokela kiistää kuorossa kuitenkaan olevan minkäänlaisia klikkejä.

– Musiikkitalon Kuoroa ei olisi ilman Patin, kuten Länsiötä kutsumme, räväkkyyttä ja intohimoa. Hän on tehnyt valtavan työn kanssamme. Kuoro on kuin perhe, sellaiseksi se on viidessä vuodessa kasvanut.

Länsiö johtaa syksyllä vielä viisi Musiikkitalon Kuoron konserttia, muun muassa perinteisen pyhäinpäivän a cappella -konsertin Hymnien yö.

62-vuotias Tapani Länsiö on johtanut useita kuoroja, kuten arvostettua Polyteknikkojen teekkarimieskuoroa. Vuodesta 1994 hän on toiminut myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinhistorian lehtorina.

Musiikkitalon Kuoro perustettiin nollasta

Musiikkitalon Kuoron johtaminen on Länsiön mukaan ollut antoisaa, mutta erittäin aikaa ja energiaa vievää.

– Me lähdimme viisi vuotta sitten nollasta. Piti löytää laulajat, sovittaa yhteen eri toimijat, rakentaa kuoron hallinto, kehittää logistiikka eli koska ja missä harjoitellaan, nuotit, esiintymispuvut ja niin edespäin, Länsiö luettelee kuoron perustamisen työvaiheita.

Nyt kuoro on erittäin hyvässä kunnossa, väistyvä taiteellinen johtaja Länsiö sanoo.

– Kuoro on täynnä mahdollisuuksia, joita ei vielä ole lunastettu. Nyt on hyvä aika vaihtaa johtajaa.