Kalastuslaki herättää närää – uistelijat boikotoivat Päijännettä

Uusi kalastuslaki tähtää kalakantojen hoitoon kalastuksen säätelyllä. Rajoituksista närkästyneet uistelijat ovat ryhtyneet boikottiin Pohjois-Päijänteellä.

Kotimaa
Höytiäinen 6.1.2014
Henri Åke

Vuoden vaihteessa muuttunutta kalatuslakia ei niellä noin vain. Vapaa-ajan kalastajat ovat närkästyneet, kun pyyntiä on rajoitettu voimakkaasti.

– Eniten närää aiheuttaa verkkokalastukseen tullut kahdeksan verkon rajoitus. Syrjäkylillä sääntelyä pidetään erikoisena, kun kalastusta on muutenkin vähän, kertoo Keski-Suomen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Timo Meronen.

Noin 70 000 vuosikorttia on lunastettu ja tavoite on 280 000 korttia vuodessa.

Timo Meronen

Ihmetystä on herättänyt myös yli 65-vuotiaiden vapauttaminen kalastuksenhoitomaksusta. Merosen mukaan vapautus aiheuttaa jatkossa rahoitusongelmia. Kalastuslupia on myyty koko maassa huomattavasti vähemmän kuin tavoite vaatisi.

– Noin 70 000 vuosikorttia on lunastettu ja tavoite on 280 000 korttia vuodessa. Jos tilanne jatkuu tämmöisenä heinäkuulle saakka, niin sitten olemme pulassa, Meronen arvioi.

Kalastuksenhoitomaksun tuoton putoaminen näkyy muissa kalastusmaksuissa.

– Jos kalastuksenhoitomaksun kautta tuleva rahoitus heikkenee, niin jostain se sitten pitää kaivaa. Ainoa konsti on nostaa muita maksuja, Meronen selittää.

Erityisen närkästyneitä ovat Pohjois-Päijänteellä kalastavat vetouistelijat. Alueella vieheluvan hinta on noussut roimasti, samalla käyttöön on otettu vaparajoitus.

Olemme suositelleet, että kukaan Jyvässeudun Uistelijoista ei ostaisi lupia Pohjois-Päijänteelle eikä Päijänteellekään.

Vesa Saikkonen

– Lupahinta nousi 100 prosenttia ja vapamäärä putosi kuuteen. Vetouistelussa ne laitteet ja värkit ovat kuitenkin se juttu. Olemme suositelleet jäsenistöllemme boikottia eli että kukaan Jyvässeudun Uistelijoista ei ostaisi lupia Pohjois-Päijänteelle eikä Päijänteellekään, kertoo Jyvässeudun Uistelijat ry:n puheenjohtaja Vesa Saikkonen.

Vieheluvista ja mahdollisista rajoituksista päätetään alueellisesti. Rajoituksilla tähdätään elinvoimaisiin kalakantoihin.

– Laissa kalakantoja hoidetaan ennemmin säätelemällä kuin istutuksilla, ja se sääntely koskee kaikkia, Timo Meronen huomauttaa.

Hän toppuuttelee myös lupamaksuista noussutta toraa.

– Kalastuslupien osuus harrastuksen kustannuksista on edelleen alle viisi prosenttia eli ei mitenkään merkittävä, Meronen summaa.

Timo Merosta ja Vesa Saikkosta haastatteli Tenho Tornberg.