Konecranesin ja Terexin ostosopimusta edelsi monta käännettä – fuusio törmäsi kiinalaiseen muuriin

Konecranesin ja Terexin mahdollisesta yhdistymisestä uutisoitiin vuoden 2015 elokuusta lähtien. Värikkäiden vaiheiden jälkeen fuusio muuttui yritysostoksi, joka sekin lähes kaksinkertaistaa Konecranesin liikevaihdon.

talous
Konecranesin nostureita.
Compic / AOP

Satamanostureita valmistavan Konecranesin maanantaista ilmoitusta yhdysvaltalaisen Terexin materiaali- satamalaiteliiketoiminnan ostosta on edeltänyt monta käännettä.

Alun perin Konecranes ja Terex suunnittelivat fuusiota. Ensimmäiset yhdistymistä ennakoivat uutiset tulivat julki elokuun alkupuolella.

Uuden yrityksen kotipaikan piti olla Suomi ja yritys olisi maksanut veronsa Suomeen. Konecranesin omistajat olisivat saaneet uudesta yhtiöstä 40 prosenttia ja Terexin 60 prosenttia.

Vuoden 2016 tammikuun loppupuolella fuusio alkoi takellella. Julkisuudessa kerrottiin, että kiinalainen yhtiö olisi tehnyt kilpailevan tarjouksen yhdysvaltalaisesta yhtiöstä.

Maaliskuun lopulla fuusio näytti jo niin epätodennäköiseltä, että Ylen taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoitti Konecranesin törmänneen kiinalaiseen muuriin. Konecranes ja Terex olivat jäädyttäneet fuusiosuunnitelman jo helmikuussa. Samalla kiinalainen Zoomlion oli korottanut tarjoustaan Terexistä jo kolmeen miljardiin euroon.

Tästä huolimatta Konecranes tiedotti 24. maaliskuuta, että uskoo edelleen fuusion toteutumiseen. Nyt yhdistymissuunnitelmista on kuitenkin lopullisesti luovuttu. Konecranes ostaa Terexistä osan, mikä sekin lähes kaksinkertaistaa konsernin liikevaihdon ja kasvattaa työntekijämäärää yli 7 000:lla.