1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tansaniasta löytyi yli 10 000 "haamutyöntekijää"

Maan pääministeri sanoo, että petturit joutuvat oikeuteen. Julkisen sektorin palkkalistoilla olevat tekaistut työntekijät maksavat talousvaikeuksista kärsivälle afrikkalaisvaltiolle yli 1,8 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Ulkomaat
John Magufuli
Tansanian presidentti John Magufuli on käynnistänyt korruption vastaisen taistelun. Xinhua / AOP

Tansanian viranomaiset ovat kertoneet korruptionvastaisen taistelun tuloksista. Ne ovat karua kertomaa: sisäinen tutkinta paljastaa, että maan julkisella sektorilla on yli 10 000 "haamutyöntekijää", joille maksetaan palkkaa tekemättömästä työstä.

Näiden tekaistujen töiden poistaminen säästää Tansanian valtiolta 4,5 miljardia shillinkiä eli reilut 1,8 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tansanian julkisella sektorilla on kaikkiaan yli 550 000 työntekijää.

Pääministeri Kassim Majaliwa sanoo tiedotteessaan, että petturit etsitään ja he joutuvat oikeuteen.

Korruptio estää investointeja

Tutkinta on osa maan Tansanian uudistusmielisen uuden presidentin John Magufulin korruptionvastaista kampanjaa, joka käynnistyi maaliskuussa.

Ulkomaiset yritykset pitävät suurimpina investointien esteenä Tansanian hallinnon tehottomuutta ja maassa rehottavaa lahjontaa.

Tansania oli viime vuonna Transparency Internationalin 168 vähiten korruptoituneiden maiden listalla sijalla 117. Listan ykkönen oli Tanska ja kakkosena Suomi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi