Pääsevätkö turvapaikanhakijat vihdoin töihin? "Järkevälle tekemiselle on kovasti tarvetta"

Kajaanissa vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoita voi tulevana kesänä pyytää avuksi erilaisiin talkootöihin – vaikkapa leikkaamaan yksinäisen vanhuksen pihanurmi. Idean taustalla ovat rohkaisevat kokemukset Oulussa toimivasta Salama-tiimistä.

ilmiöt
Fiskarsin valmistama kirves.
Heli Mäkikauppila / Yle

Kajaanin Otanmäen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoita voi pyytää tulevana kesänä talkootöihin vaikkapa omalle pihamaalle. Tämä on mahdollista, mikäli suunnitelmat toteutuvat, ja Kajaaniin perustetaan Suomen Punaisen Ristin alla toimiva vapaaehtoisryhmä.

Idea kypsyi talven aikana, kun päätöksiä odottaville turvapaikanhakijoille mietittiin mielekästä tekemistä. Esikuvana on Oulussa toimiva Salama-tiimi (siirryt toiseen palveluun), jossa on mukana turvapaikanhakijoita eri vastaanottokeskuksista – tiimi on ollut maksutta apuna esimerkiksi puidenpilkkomisessa, rakennustyömaalla ja lukiolla.

Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattilan mukaan Oulusta kantautuneet kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia.

Samankaltaiselle toiminnalle olisi kysyntää myös Kajaanissa, uskoo Mattila. Viime syksynä perustetusta keskuksesta onkin jo tiedusteltu muutamia kertoja apua esimerkiksi muuttoon, ja vapaaehtoisia on löytynyt.

– Järkevälle tekemiselle on kovasti tarvetta, että ei ole pelkkää ajankulua. Se, että tekemisestä on jollekulle hyötyä, vaikuttaa olevan asukkaiden mielestä kiitollisinta tekemistä, Mattila toteaa.

Viime talvena kajaanilaiset turvapaikanhakijat halusivatauttaa kaupungin lumitöissä kahvipalkalla. Idea kuitenkin vesittyi nopeasti, sillävapaaehtoisilla lumenluojilla tulisi olla katuturvakoulutus. Mattila uskoo, että nyt vastaavia ongelmia ei tule vastaan, kun pelisäännöt ovat selvät.

Maalari maalaamassa omakotitaloa.
Päätöksiä odottavilla turvapaikanhakijoilla on monenlaisia kädentaitoja, jotka halutaan nyt hyötykäyttöön. Arkistokuva.Yle

Toistaiseksi talkootyötä on tehty satunnaisesti, mutta jatkossa toiminta halutaan organisoida virallisesti SPR:n vapaaehtoistoiminnaksi. Se edellyttää, että sekä suomalaiset vapaaehtoiset että turvapaikanhakijat käyvät ensin tarvittavat kurssit.

– Ydinajatuksena on, että turvapaikanhakijat toimisivat Punaisen ristin vapaaehtoisina, joten he olisivat myös toiminnassa vakuutettuja eli tämä ei olisi mitään villiä kansalaistoimintaa, Mattila täsmentää.

Osaamista ja kädentaitoja on paljon

SPR:n pyörittämässä Kajaanin Otanmäen vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä reilut 100 henkilöä. Mattilan mukaan joukosta löytyy vaikka minkälaista osaamista ja kädentaitoja, joita nyt halutaan hyödyntää.

Vastaanottokeskuksessa on tähän mennessä nikkaroitu esimerkiksi kukkalaatikoita ja 130 linnunpönttöä. Kun vapaaehtoisryhmä saadaan koulutettua ja toimintaan, apua voi kysyä monenlaisiin talkoohommiin.

He olisivat myös toiminnassa vakuutettuja eli tämä ei olisi mitään villiä kansalaistoimintaa.

Pekka Mattila

Tarkoituksena olisi löytää tapa, jolla tiimiltä voisi kätevästi tilata talkootyötä, sopiva henkilö menisi paikalle ja hoitaisi homman.

– Polttopuiden tekemistä, puutarhanhoitoa, kenties pieniä maalaus- tai korjaustöitä, Mattila mainitsee esimerkkejä.

Talkoolaisryhmän toiminnan edellytyksenä on, että vapaaehtoisia ilmoittautuu mukaan tarpeeksi, sillä vastaanottokeskuksen henkilökunta on Mattilan mukaan täystyöllistetty varsinaisessa toiminnassa. Parhaillaan Otanmäessä kaavaillaan turvapaikanhakijoiden koulutuksia.

Harkinnan alla on myös Kajaanin talkootiimin nimi. Tarkoituksena on löytää yhtä lennokas nimi kuin Oulun esikuvalla Salama-tiimillä.