1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalliit neliöhinnat eivät huimaa – Suomen korkeimman asuinrakennuksen lähes kaikki asunnot varattuja 

Asuntojen keskineliöhinta on noin 7200 euroa. Hinnat kallistuvat ylöspäin mentäessä. Ylimmässä kerroksessa asunnot maksavat jo noin 16 000 euroa neliöltä. Reilun 120 neliön kolmiolle hintaa tulee siis jo yli kaksi miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
REDI- puistokuva
Kalasataman keskus muodostuu aikanaan kaikkiaan kahdeksasta tornista, kuudesta asuintornista, hotelli- ja toimistotornista sekä REDI-kauppakeskuksesta.

Helsingin Kalasatamaan vuonna 2018 valmistuvan Suomen korkeimman asuinrakennuksen asunnot ovat haluttuja. SRV:n REDi-tornitaloprojektiin kuuluvan, lähes 132 metriin kohoavan Majakka-asuintornin asunnot tulivat ennakkomarkkinointiin tammikuussa. Nyt reilun neljän kuukauden jälkeen lähes kaikki asunnot on varattu.

– Majakkaan tulee yhteensä 283 asuntoa, joista on varattu 231 asuntoa. Vapaana on siis tällä hetkellä 52 asuntoa, kertoo Redin asuntojen myyntipäällikkö Merja Rainio.

SRV kerää tällä hetkellä asunnoista varauksia ja lopullinen kaupankäynti tapahtuu ensi syksynä lokakuussa. Rainio myöntää, että tämän hetkinen tilanne on rakennuttajan kannalta erinomainen.

– Tämä on ihan huipputilanne. Näimme heti alkumetreillä tammikuussa, kun lähdimme asuntoja ennakkomarkkinoimaan, että tälle tuotteelle on selkeä kysyntä. Varaussopimusten tavoite oli toukokuuhun mennessä 50 prosenttia ja me ylitettiin se jo aivan alkumetreillä, Rainio sanoo.

Kysynnällä Rainio tarkoittaa asumisen ja palveluiden yhdistämistä. Kalasataman keskus muodostuu aikanaan kaikkiaan kahdeksasta tornista, kuudesta asuintornista, hotelli- ja toimistotornista sekä REDI-kauppakeskuksesta. Asunnot sijaitsevat kauppakeskuksen päällä kerroksissa 6–35. Kauppakeskukseen pääsee asunnoista suoraan hissillä. Myös metro pysähtyy keskellä kauppakeskusta.

– Lisäksi asukkailla on käytössään aulapalvelut eli asukkaita palvelee aulassa aulapalveluhenkilö ulkomailta tuttuun tyyliin. Taloissa on myös paljon yhteisiä tiloja, kuten esimerkiksi 33. kerroksessa kokonainen klubikerros. Viidennessä kerroksessa on puolestaan muun muassa kuntosali, pesu- ja kuivaushuone sekä askarteluhuone. Itse uskon, että suuren mielenkiinnon taustalla on juuri tornihankkeen ja palveluiden yhdistelmä.

Neliö pilvenpiirtäjän huipulta maksaa 16 000 euroa

Tulevia asukkaita ei pilvenpiirtäjässä asumisen lisäksi huimaa edes korkeatneliöhinnat (siirryt toiseen palveluun). Majakan asuntojen neliöhinnat ovat nimittäin Helsingin kalleimpia. Keskineliöhinta on noin 7200 euroa. Kooltaan asunnot ovat 36 neliöstä 142,5 neliöön.

Asuntojen hinnat kallistuvat ylöspäin mentäessä. Majakan ylimpiin kerroksiin 34–35 eli sky-kerroksiin tulee yhteensä viisi asuntoa, joista tällä hetkellä varattuna on kaksi. Ylimmässä kerroksessa asunnot maksavat jo noin 16 000 euroa neliöltä. Reilun 120 neliön kolmiolle hintaa tulee siis jo yli kaksi miljoonaa euroa. Asukkailla on myös mahdollisuus lunastaa osuus 20 miljoonan euron tontista.

– Alakerrosten hinnat ovat ihan kohtuullisia ja alueen neliöhinnoissa, kun ottaa huomioon, mitä palveluita asumisen myötä tulee. Kun on iso määrä asuntoja jakamassa niitä kustannuksia mitä näistä palveluista tulee, niin hinta jää kuitenkin melko pieneksi. Ihmiset kuitenkin nimenomaan haluavat nykypäivänä sitä helppoutta arkeen. Ja kyllä nämä asiakkaat, jotka ovat varanneet asunnot, ovat ymmärtäneet, että sijaintikin on logistisesti aika huippu. On metroyhteys, bussiliittymät ja autolla pääsee hyvin pääväylille. Toisaalta ollaan lähellä keskustaa, mutta toisaalta lähellä luontoa, luettelee Rainio.

Tornitalot kiinnostavat nuoria ja vanhoja pareja

SRV on kartoittanut ketkä ovat kiinnostuneita Kalasataman torniasunnoista. Redin asuntojen myyntipäällikön Merja Rainion mukaan profiileita ostajakunnasta on tehty ja nyt on aika hyvin selvillä ketkä oikein ovat kiinnostuneita Kalasataman torniasunnoista.

– Aika paljon on nuoria pareja, jotka hakevat tällaista urbaania, helppoa asumista. Sitten toisaalta on paljon iäkkäämpiä pareja, jotka ovat luopumassa omakotitalosta tai isosta rivitaloasunnosta ja lähtevät hakemaan sitä helpompaa arkea ja palveluja.

Ikähaarukan lisäksi Rainion mukaan on syntynyt näkemys siitä, mistä alueilta Kalasatamaan asumaan haluavat tulevat.

– Kiinnostusta on luonnollisesti paljon Helsingin sisältä. Suurin osa tulee Arabianrannan alueelta, Kalliosta, Herttoniemestä ja Laajasalosta. Sitten on tietenkin ihmisiä, jotka tulevat kauempaa ja ostavat sellaisen tukikohteen, sanoo Rainio.

Lue seuraavaksi