Hyppää sisältöön

Sote-asiantuntijat: Sote-palvelujen yhtiöittämisen kustannuksista ei tiedetä yhtään mitään

Mitään varmuutta ei ole siitä, että yhtiöittäminen ja siihen liittyvä valinnanvapaus johtaisivat kustannussäästöihin.

Kuva: Yle

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on kustannuksien hillitseminen ja jopa laskeminen. Voisi siis uskoa, että uudistukseen lähdetään laskemalla tarkkaan mitä kustannusvaikutuksia ehdotetulla uudistuksella on.

Sote-asiantuntijoiden mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hallitus ehdottaa julkisten sote-palvelujen yhtiöittämistä, ilman että yhtiöttämisen kustannuksista olisi tehty mitään laskelmia. 

– Meillä ei ole tietoa arviosta, mitä tämä kaikki maksaa. Eli summa summarum, me emme tiedä minkälaisia kustannuksia tämä aiheuttaa, Kuntaliiton sote-johtaja Tarja Myllärinen sanoo.

Myllärisen mukaan Kuntaliiton on vaikea ottaa kantaa uudistukseen, jonka kustannuksista ei ole tietoa. Myllärisen mukaan Suomeen suunniteltua mallia ei ole kokeiltu missään muualla maailmassa.

Kustannusten laskeminen vaikeaa

Sote-uudistuksen valmistelussa tiiviisti mukana ollut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan valinnanvapauden ja yhtiöittämisen toteuttaminen on hyppy tuntemattomaan veteen.

– Tästä ei kyllä pystytä laskelmia tekemään. Tämä ei perustu mihinkään faktoihin, että mitä kaikkea tästä seuraa. Tämä on selkeää riskinottoa. Hallitus toivoo, että asiat menisivät parempaan suuntaan, Itkonen lataa. 

Hänen mukaansa valinnanvapauden ja yhtiöittämisen kustannuksia on ylipäätään vaikea laskea, koska laskelmaan vaikuttavat samaan aikaan monet tekijät.

– Asiat vaikuttavat ristiriitaisesti toisiinsa. Seurauksista ei kukaan tiedä, Itkonen sanoo.

Ruotsissa valinnanvapaus "räjäytti" kustannukset

Jonkinlaista viitettä kustannusvaikutuksista saa Ruotsista, jossa valinnanvapaus on toteutettu terveyspalveluissa, tosin ilman yhtiöttämistä.

– Ruotsin kokemus osoittaa, että siellä säästöä ei ole tapahtunut, Myllärinen sanoo.

Ruotsalaisen Svenska dagbladet- päivälehden tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ruotsissa valinnanvapauden piirissä olevan terveydenhuollon kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti valinnanvapauden toteuttamisen jälkeen.

Svenska Dagbaldetin mukaan useimmilla terveydenhuollon aloilla kustannukset ovat nousseet 50-100 prosenttia valinnanvapauden toteuttamisen jälkeen.