Suurvaltiot kerääntyvät Wieniin keskustelemaan Libyan tilanteesta

Yhdysvallat ja Italia haluavat tukea Libyaa taistelussa Isisiä vastaan.

Ulkomaat
John Kerry ja Nasser Judeh
John Kerry ja Nasser Judeh tapasivat Wienissä maanantaina.Leonhard Foeger / EPA

Itävallan pääkaupungissa Wienissä alkaa tänään maanantaina neuvottelut Libyan tilanteesta. Yhdysvaltain ja Italian johtamissa neuvotteluissa on tarkoitus keskustella terrorijärjestö Isisin laajentumisesta Libyassa.

– Tarvitsemme yhteisiä ponnisteluja edesauttaaksemme vakausprosessia Libyassa, Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni sanoi ennen kokousta.

Libyassa on vallinnut sekasorto sitten vuoden 2011, kun sotilasliitto Naton tukemat kapinalliset syrjäyttivät ja surmasivat maan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin.

Vuodesta 2014 asti Libyassa on toiminut kaksi kilpailevaa hallitusta ja parlamenttia. Kummallakin hallituksella on omat suunnitelmansa Isisin vastaiseen taisteluun, mikä on heikentänyt yhtenäisyyttä.

Isis on hyödyntänyt Libyan tilannetta ja luonut itselleen maassa vahvan aseman. Islamistijärjestö on perustanut Gaddafin kotikaupunkiin Sirteen Isis-taistelijoille tarkoitetun koulutuskeskuksen.

Wienissä on tarkoitus keskustella myös Libyasta Eurooppaan saapuvista pakolaisista ja siirtolaisista. Britannian parlamentin teettämän raportin mukaan EU:n sotilasoperaatio ihmissalakuljettajia vastaan Libyan edustalla on "epäonnistumassa".

Lähteet: AFP