Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijat odottavat siirtoja ja päätöksiä – "Emme tiedä mihin he siirtyvät"

Turvapaikanhakijoita tulee tällä hetkellä Suomeen huomattavasti vähemmän kuin viime syksynä. Maahanmuuttoviraston mukaan viime viikkoina Suomeen on saapunut noin 10 turvapaikanhakijaa päivässä.

Kuva: Karoliina Marttala / Yle

Maahanmuuttovirastossa suunnitellaan parhaillaan, mihin vastaanottokeskuksiin lakkautettavissa keskuksissa olevat turvapaikanhakijat sijoitetaan.

Osa vastaanottokeskuksista päätettiin lakkauttaa, koska turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut kevään aikana merkittävästi. Maahanmuuttoviraston mukaan viime viikkoina Suomeen on saapunut noin 10 turvapaikanhakijaa päivässä.

Yksi lakkautettavissa vastaanottokeskuksista sijaitsee Kainuussa Hyrynsalmella. Vastaanottokeskus sulkee ovensa heinäkuun lopussa, kuukauden aikaisempaa suunnitelmaa myöhemmin.

Hyrynsalmella töitä on jatkettu alkujärkytyksen jälkeen normaalisti, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Maarit Nurmi.

– Se oli hetkellinen notkahdus, joka tuntui tuhoavan meidän hyvin alkaneen työmme. Turvapaikanhakijat voivat mielestäni hyvin ja me teemme töitä niin kuin olisimme tässä vielä vuosia eteenpäin. Tuemme ja autamme turvapaikanhakijoita arjen askareissa ja niissä asioissa, jotka tekevät heidän elämästään jollakin tavalla mielekästä odottelun aikana.

Lisää tietoa kesäkuun aikana

Hyrynsalmen vastaanottokeskuksessa on 125 turvapaikanhakijaa. Vielä ei tiedetä, mihin vastaanottokeskukseen heidät siirretään Hyrynsalmelta, Nurmi sanoo.

Oletettavaa on, että paikkojen vähentäminen tulee vaikuttamaan myös meihin, mutta toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa miten.

Pekka Mattila

– Olemme keskustelleet tästä paljon turvapaikanhakijoiden kanssa ja meidän on helppo vastata heille rehellisesti, että emme tiedä mihin he siirtyvät. Ainoa oletus on, että saamme kuulla sen kesäkuun aikana.

Nurmi sanoo, että lakkautettavia paikkoja on useita, joten on ymmärrettävää, että asiat käsitellään siinä järjestyksessä, kun vastaanottokeskusten ovet sulkeutuvat.

– Emme ajattele sitä arjessa. On turha käyttää energiaa sellaiseen, mistä ei tiedä mitään ja mitä ei voi valmistella. Ainoastaan muutos on pysyvää, se on selvä, että siirto tulee.

– Teemme työtä nyt sen eteen, että siinä vaiheessa, kun bussit tulevat pihaan, niin turvapaikanhakijat ovat voimaantuneita ja positiivisella mielellä uutta kohden menossa, Nurmi lisää.

Vastaanottokeskuksia on ympäri maata

Suomessa on tällä hetkellä 130 aikuisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikköä, joissa asuu aikuisia sekä perheitä, joissa on lapsia. Yhteensä vastaanottokeskuksissa on kirjoilla 24 150 ihmistä. Lisäksi yksin tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille on 81 yksikköä, joissa on yhteenä noin 2 200 asukasta.

Määrällisesti vastaanottokeskuksia on eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, mutta suuria yksikköjä on myös muualla, muun muassa Lapissa. Kainuussa vastaanottokeskuksia on kolme.

Lapset leikkivät vastaanottokeskuksen pihalla. Arkistokuva. Kuva: Petra Ristola / Yle

Kajaanin Otanmäen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 108 asiakasta. Pääluku on pysynyt kutakuinkin samana pitkään, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattila.

– Oletettavaa on, että paikkojen vähentäminen tulee vaikuttamaan myös meihin, mutta toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa miten, Mattila sanoo.

Teemme työtä nyt sen eteen, että siinä vaiheessa, kun bussit tulevat pihaan, niin turvapaikanhakijat ovat positiivisella mielellä uutta kohden menossa.

Maarit Nurmi

Otanmäen vastaanottokeskuksessa arki sujuu Mattilan mukaan hyvin. Hän sanoo, että kevät ja kesän odotus ovat piristäneet asukkaita.

– Kyllä se ilmiselvästi piristää. Elämää on tuossa ulkosalla enemmän, lapset liikkuvat vilkkaammin ja elämä on muutenkin helpompaa, kun ei tarvitse kylmän kanssa kamppailla.

Kevään tulo on huomattu myös Kajaanin toisessa vastaanottokeskuksessa, sanoo Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalvelujen sosiaaliohjaaja Kaisa Mylly.

– Kyllähän se perusviritys on, että elämä on sitä odottamista, mutta toisaalta meidän turvapaikanhakijat ovat tutustuneet kaupunkiin ja uusiin ihmisiin hyvin. He ovat löytäneet kavereita muista turvapaikanhakijoista ja kantaväestöön kuuluvista. Varmasti elämään on tullut mukaan jotain kivaakin, että se ei ole pelkästään lohdutonta odottamista.

Käsittelyaikoihin odotetaan parannusta

Kajaanin vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 224 turvapaikanhakijaa. Loppuviikosta Kajaaniin tulee muutama turvapaikanhakija lisää johtuen normaalista keskusten välisestä siirrosta, sosiaaliohjaaja Kaisa Mylly kertoo.

Elämää on tuossa ulkosalla enemmän, lapset liikkuvat vilkkaamminen ja elämä on muutenkin helpompaa, kun ei tarvitse kylmän kanssa kamppailla.

Pekka Mattila

– Suurin osa turvapaikanhakijoista odottaa oleskelulupapäätöstä. Osa on saanut myönteisen päätöksen, mikä herättää muissa "miksi minä en ole saanut päätöstä"-reaktioita, ja asiakkaat kyselevät oman prosessinsa perään. Kielteisestä päätöksestä voi taas alkaa valitusprosessi, joka kestää oman aikansa, Mylly kuvailee.

Hyrynsalmen vastaanottokeskuksen johtaja Maarit Nurmi sanoo puolestaan, että vastaanottokeskuksessa on paljon puhuttelemattomia turvapaikanhakijoita. Hän pitää prosessia äärettömän hitaana. Monen kohdalla puhutaan lähes vuoden pituisista odotteluajoista. 

Maahanmuuttoviraston mukaan käsittelyajat vaihtelevat tapauskohtaisesti. Parannusta on kuitenkin odotettavissa, luottaa Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattila.

– Maahanmuuttovirasto on tehostanut turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyä, joten odotettavissa on, että päätöksiä alkaa tulla tulevan kesän aikana, Mattila sanoo.

.
.