1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jukka Laajarinne

Jukka Laajarinne: Tiloissa

Jukka Laajarinne kirjoitaa miten ihmisen käyttämiä tiloja; rakennuksia, katuja ja kaupunkeja suunnitellaan käyttäjien kantaa kysymättä. Kauppamiesten suunnittelulla pyritään ihmisen keskittymiskykyä tietoisesti harhauttamaan ja houkutellaan tekemään ratkaisuja, joita hän ei normaalisti tekisi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jukka Laajarinne
Jukka Laajarinne: Tiloissa-kirjan kansi
Atena

Koen syvää vastenmielisyyttä kaikenlaisia ostosparatiiseja ja automarketteja kohtaan. Kun olen joutunut kuljettamaan vaimoani tämmöisiin paikkoihin, olen ottanut kirjan mukaan ja istunut autossa odottamassa häntä. Jos minut puoleksi väkisin on tarvittu sisälle ostoskeskukseen haalaamaan jotakin isompaa tavaraa, olen kokenut olevani eksyksissä ja hikeä pukkaa. Jälkeenpäin olen kokemuksesta ärtynyt ja pahalla päällä. Ajattelen, että tämä oli viimeinen kerta.

Kun luin Atenan kustantamaa Jukka Laajarinteen esseekokoelmaa nimeltään Tiloissa, oivalsin, miksi koen isot kauppapaikat vastenmielisinä. Vuonna 1970 syntynyt Laajarinne toimi opettajana vuoteen 2004 asti, kunnes jäi vapaaksi kirjoittajaksi. Kirjailijauransa hän aloitti vuonna 2000. Kaikkiaan Jukka Laajarinne on julkaissut 16 teosta; lasten- ja nuortenkirjoja, romaaneja, novelleja ja esseitä.

Kaupallinen maailma hallitsee meitä

Vastenmielisyyteni ja eksynyt oloni ostosparatiiseissa johtuu atmosferiikasta. Jukka Laajarinne kirjoittaa esseessään Rajanvetoja: ”Kaupallisten tilojen hallintaa käsittelevässä atmosferiikassa tutkitaan ja pyritään kehittämään keinoja ihmisten ostoskäyttäytymisen ohjailemiseksi... Atmosferiikassa on joskus puhuttu ilmiöstä nimeltään Gruenin vaihdos. Sillä tarkoitetaan mielen vinksahtamista impulsiivisempaan ja suggestioalttiimpaan tilaan, ja sen aikaansaamisessa ovat asiakkaan hämmentäminen ja pään sekoittaminen aivan keskeisiä keinoja. Paikantaju sotketaan pitkillä käytävillä ja mutkikkailla reiteillä. Fokus pirstotaan asettamalla ihminen valintatilanteisiin.”

Puhuin jo kauan sitten, miten kaupallinen maailma hallitsee meitä haluamme sitä tai emme. Työkaverit pitivät puheitani hölynpölynä ja sanoivat, että ihminen itse päättää mitä ostaa ja kuinka paljon. Olin jyrkästi eri mieltä mutta jäin yksin. Jukka Laajarinne kirjoitaa miten ihmisen käyttämiä tiloja; rakennuksia, katuja ja kaupunkeja suunnitellaan käyttäjien kantaa kysymättä. Kauppamiesten suunnittelulla pyritään ihmisen keskittymiskykyä tietoisesti harhauttamaan ja houkutellaan tekemään ratkaisuja, joita hän ei normaalisti tekisi. Eli kun olet menossa ostamaan maitoa isosta marketista, huomaat kassalla, että sinulla on kärry täynnä tavaraa.

Kirjoittajan tilakäsitys on laaja

Kun ihminen joutuu outoihin tiloihin esimerkiksi ulkomaanmatkalla tai kaupunkilainen metsässä, keskittymiskyky herpaantuu ja hän toimii totutusta poikkeavalla tavalla. Siivo ja kiltti koti-isä saattaa ulkomailla riehaantua juopottelemaan tai luonnossa pelokas kaupunkilainen vapautuu nauttimaan kokemastaan; luonnon äänistä ja tuoksuista tai poikkeuksellisesta hiljaisuudesta.

Jukka Laajarinteen uusia ajatuksia herättävässä esseekokoelmassa on kaikkiaan 14 esseetä. Niissä tutkitaan ihmisen suhtautumista erilaisiin tiloihin monelta eri kantilta. Kirjoittajan tilakäsitys on laaja. Hän ymmärtää tilalla rakennettuja mutta myös luonnon itsensä muovaavia tiloja. Esseissä mennään syvälle luonnon muovaamiin ahtaisiin luoliin mutta niissä myös kiivetää korkeille vuorille, joista avautuu laaja näköala. Ahdas tai avara näköala on sekä fyysinen että henkinen tilakokemus. Eikä tila ole pelkästään ihmisen ulkopuolella vaan myös ihmisen mielessä ja ruumiissa.

Ihminen odottaa kiihkeästi matkalle lähtöä

Ihmisen tilakäsitys on aika- ja historiasidonnainen. Se on olennainen osa ihmisen identiteettiä. Varmasti juuri tämän takia ympäristön muuttaminen tai hävittäminen herättää meissä voimakkaita tunteita. Ihmisen mielenmaisema on rakentunut kokemuksien pohjalle ja se liittyy tiukasti joihinkin paikkoihin tai rakennuksiin. Kun näihin mielenmaiseman osiin tehdään muutoksia, ihminen nousee vastarintaan.

Matkalla nimisessä esseessä Jukka Laajarinne tekee mielenkiintoisen havainnon. Yksi matkailun viehätyksen syistä on se, että ihminen odottaa kiihkeästi matkalle lähtöä ja mielessään virittyy uuteen mielentilaan. Hän odottaa matkalta jotakin toisenlaista. Mielentilan muutos ja odotus tekevät tavallisestakin kokemuksesta erilaisen. Kun matka sitten alkaa, ihminen kokee kaiken erilaisena.

Jukka Laajarinteen esseekokolema Tiloissa sai minut ajattelemaan sekä mielentiloja että erilaisia konkreettisia tiloja uudella tavalla. Uskon, että kaikille kirjan lukijoille käy samalla tavalla. Lukemisen iloa.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.

Lue seuraavaksi