1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postinjakajat tarttuvat ruohonleikkureihin tiistaina – Palvelun suosio on vielä arvoitus

Paljon keskustelua herättänyt Postin uusi ruohonleikkuupalvelu starttaa liikkeelle tiistaina. Postin mukaan palvelu on saanut osakseen kiinnostusta ympäri Suomen, mutta varsinaisia tilausmääriä ei vielä paljasteta. Palvelun suosion uskotaan kasvavan huippuunsa vasta keskikesän tienoilla.

Kuva: Yle

Postin työntekijät leikkaavat tiistaina ensimmäistä kertaa nurmikkoja jakelureittiensä varrella, mikäli sää tämän sallii. Posti ilmoitti huhtikuun lopussa uudesta palvelusta, jossa asiakas voi halutessaan tilata pihamaan parturoinnin postinjakelun yhteyteen.

Johtaja Anu Punolan mukaan uusi palvelu on otettu vastaan hyvin. Varsinaisia tilausmääriä Postista ei kuitenkaan suostuta kertomaan.

– Kiinnostusta ja kyselyitä on ollut paljon ja tilauksiakin on tullut tässä vaiheessa ihan hyvin. Oletus kuitenkin on, että kesäkuukaudet ja etenkin heinäkuu olisi palvelun huippukuukausia, sanoo johtaja Anu Punola Postista.

Punolan mukaan tilauksia on tehty tasaisesti koko maasta, mutta leikattavaksi soveltuvaa ruohoa on kuitenkin pääsääntöisesti vasta eteläisessä Suomessa.  

Ruoholeikkuupalvelu on laaja pilottikokeilu Postin palveluvalikoiman laajentamisessa. Posti neuvottelee parhaillaan myös muista palveluista esimerkiksi terveys- ja hoivapalvelujen puolella. Uudet aluevaltaukset ovat herättäneet sekä kiitosta että närää. Osa pelkää, että erilaiset lisäpalvelut tulevat haittaamaan perinteistä postinjakelua.

Uusi palvelu on kiinnostanut mökkiläisiä

Ruohonleikkuupalvelu myydään kuukauden erissä ja sen voi myös tilata koko kesäksi. Toistaiseksi palvelua on ostettu lähinnä kuukausi kerrallaan. Nurmikot on tarkoitus leikata aina tiistaisin postinjakelun yhteydessä ja palvelua tarjotaan elokuun loppuun asti. 

– Ruohonleikkuu on kiinnostanut muun muassa sellaisia henkilöitä, jotka viettävät suurimman osan kesästä mökillä, eivätkä ole leikkaamassa nurmikkoa kotiosoitteessa. Lisäksi omaiset ovat tilanneet leikkauspalvelua ikääntyville vanhemmille.

Idea leikkauspalveluun tuli jakelun työntekijöiltä itseltään ja ruohonleikkuu on työntekijöille vapaaehtoista. Punolan mukaan työ pyritään pääsääntöisesti tekemään omalla vakituisella henkilöstöllä, mutta varasuunnitelmiakin on olemassa.

– Tietääkseni missään ei ole tullut tilannetta, että palvelulle ei olisi löytynyt meidän henkilöstöstä tekijää. Me lähdetään kuitenkin siitä, että palvelu joka tapauksessa tuotetaan. Luotetaan siihen, että esimerkiksi kesäapulaisista löytyy halukkaita ja tarvittaessa ollaan valmiita hoitamaan nurmikon leikkaukset myös alihankintajärjestelyillä.

Postinkantajia on koulutettu uuteen tehtävään ja taidot laitettiin viime viikolla testiin. Osa työntekijöistä kävi leikkaamassa koeasiakkaiden nurmikkoja ja testaamassa esimerkiksi turvallisuusohjeistuksen toimivuutta.