Kokkoja, tanssia vai räppiä? Kisa kaupunkijussin viettäjistä käynnistyi jo Helsingissä

Juhannukseen on enää muutama viikko ja kaupunkijuhlijoiden huomiota kalastellaan jo kiivaasti Helsingissä. Tulevana suvena kaupunkiin juhannukseksi jääville on tarjolla useita juhlia kansallisromanttisesta suomi-iskelmästä nykyräpillä ryyditettyyn saariseikkailuun.

Kotimaa
Pariskunta juhannustanssien pyörteissä.
Timo Santala, We Love Helsinki

Ensi juhannuksena ei tarvitse lähteä rypemään mutafestareille tai ajaa ruuhkassa mökille, vaan Helsinkiin voi huoletta jäädä viettämään juhannusta.

Entistä useampi jääkin kaupunkiin viettämään keskikesän juhlaa ja tarjolla alkaa olla muutakin tekemistä kuin "Seurasaaren juhannuskokko ja kansantanhuja", kuten kaupunkikulttuurin monitoimikoneiston, We Love Helsingin Timo Santala sanoo.

Helsingissä on alettu kilpailla kaupunkijussin viettäjistä ja ainakin kaksi isoa tapahtumaa järjestetään jo perinteeksi muodostuneiden Kallion juhannustanssien rinnalle.

Lonnan saarella Paperi T, vaihtoehtomusaa ja merellinen Helsinki

Lonnan saari on Suomenlinnan pikkusisar ja sinne pääsee vesibussilla Kauppatorilta. Lonnassa on ravintola, terassi ja vanhoja makasiineja. Yhteensä saarelle mahtuu noin 500 juhannusjuhlijaa. Saarelle voi kuka tahansa mennä istuskelemaan juhannuksenakin, mutta maksulliseen tapahtumaan on 18 vuoden ikäraja.

Stadin juhannus (siirryt toiseen palveluun) -nimiset bileet alkavat jo torstaina, joten saarella voi käydä ennen maalle lähtöä tai sieltä palatessa – tai siellä voi piipahtaa juhannuksen kaikkina päivinä ja nukkua mukavasti kaupunkisängyssä.

Seitsemän minuutin merimatkan päässä Kauppatorista sijaitsevat juhlat loppuvat iltaisin jo puolita öin, joten kaupunkilaiset ehtivät vielä jatkoille mantereen baareihin.

– Haluamme järjestää kaupunkiympäristössä jotakin siistiä niille, jotka viettävät juhannusta kaupungissa kiteyttää juhannustapahtuman promoottori, Feeniks Willamo Fullsteam Agency Oy:stä.

– Musiikillinen line up on vähän vaihtoehtoisempaa, mutta juhlille on tulossa myös laajemmin tunnettuja nimiä, Willamo lupaa.

Saarella raikaavat tiskijukat ja esiintyjistä mainittakoon rap-artisti Paperi T.

Järjestäjät uskovat, että saari täyttyy juhlijoista.

– We Love Helsingin Kalliossa järjestämät juhannustanssit ovat rohkaisseet esimerkillään meitä kokeilemaan näitä juhlia. Uskomme, että juhlijoita riittää moneen tapahtumaan, ei kilpailua vielä niin paljoa ole.

Jos juhlat onnistuvat, Stadin juhannuksesta aiotaan tehdä perinne.

Lonna
Piskuisella Lonnan saarella juhlitaan tulevana juhannuksena ensimmäistä kertaa.Suomenlinnan hoitokunta

Hernesaaren ranta – mökkitunnelmaa tuhansien bailaajien keskellä

Viime kesänä eloon toden teolla herännyt Hernesaaren ranta (siirryt toiseen palveluun) lupaa mökkijuhannuksen niille, jotka jäävät kaupunkiin.

Vaikka Hernesaaren ranta mainostaa itseään välimerellisenä kesäpäivänviettopaikkana ja "stadin Rivierana", juhannuksena luotetaan suomalaisiin juhannusperinteisiin: päivällä voi ottaa aurinkoa ja illalla ihailla kokkoa, tanssia Vicki Rostia ja Menneisyyden vankien, Pepe Willbergin sekä Martti Servon ja Napanderin tahdissa.

Sedu Koskisen rantamaailmassa uskotaan, että jussina ei sada. Tänä kesänä laajennetulle alueelle mahtuu jopa 2800 ihmistä. Jos kuitenkin sataa, sateelta suojassa mahtuu olemaan noin tuhat ihmistä.

– Meillä on kova usko siihen, että asiakkaita riittää kaikkiin juhannustapahtumiin Helsingissä. Meillä hyvän juhanuksenviettopaikan tarjoaa hyvä, merellinen sijainti, sanoo viestintäkoordinaattori Susanne Cederberg.

We Love Helsinki: Kallion baareissa poski poskea vasten Baddingia

Tulevana suvena Kalliossa tanssitaan jo kahdeksatta kertaa juhannustansseja. Ravintolat Kuudes linja ja Kaiku täyttynevät jälleen iloisista kaupunkilaisista, jotka juhannuksena kaihoavat suomi-iskelmää ja romantiikkaa. Baareissa soi levyltä iskelmä, ja vähän poppi ja rokkikin. Juhannuksen aikaan näissä legendaarisissa tansseissa käy tuhat ihmistä illassa.

– Siinä on taikaa, kun ihmiset kohtaavat uusia ihmisiä ja vanhoja tuttuja kuulaassa kesäyössä, hehkuttaa We Love Helsingin Timo Santala juhannustansseja.

– Mikä voisi olla upeampaa kuin tanssia poski poskea vasten Rauli Badding Somerjoen tahdissa juhannuksena?

Santala toivottaa uudet juhannustapahtumat tervetulleiksi ja muistelee aikaa, jolloin Helsingissä ainoa juhannusperinne oli Seurasaaren juhannuskokko ja kansantanhut.

– Muut juhannustapahtumat eivät kilpaile juhannustanssien kanssa, vaan on mahtavaa, että juhannusta voi viettää erilaisissa tapahtumissa, Santala toteaa.

Santala lisää, että ne, jotka ovat käyneet Kallion juhannustansseissa tietävät, että siellä on kaupungin parhaat bileet juhannuksena.