1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuden tehtaan peruskiveen muurattiin Raumalla pitsiä ja broilerirasia

Rauman Lakariin nousevan uuden broileritehtaan peruskivi muurattiin tänään. Peruskiveen upotettu lieriö sisälsi paikallisia erikoisuuksia. Mielikuvituksellisin niistä lienee tyhjä broilerirasia.

broilerit
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen laittaa lehtiä metallilieriöön
Kati Rantala / Yle

Perinteisiin kuuluu, että peruskiveen muurataan myös muistoja muurauspäivältä. HKScanin uuden broilerituotantolaitoksen peruskivi muurattiin Rauman Lakarissa tänään. Sen uumeniin piilotettiin muun muassa paikallisia erikoisuuksia.

Paikallisuutta pitsistä ja broilerista

Koska paikalle nousee broileritehdas, näkyy broileri myös peruskivessä. Lieriön sisään suljettiin hunajamarinoitujen suikaleiden tyhjä rasia, jossa on tämä päiväys. Höysteeksi mukaan liitettiin myös broilerireseptejä. Paikallisuutta tuo lisäksi raumalainen pitsi.

Ajankohtaisuutta lehdistä ja kolikoista

Ajankohtaisuutta lieriössä kuvastavat päivän lehdet. Niitä upotettiin peruskiveen kolme: Länsi-Suomi, Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus. Perinteiden mukaan peruskivestä löytyvät myös arkkitehtipiirustukset. Ne jäivät jälkipolville nähtäviksi muistitikulla. Lieriön pohjalle kilahtivat myös kaikki tällä hetkellä käytössä olevat kolikot.

Esineet säilyvät ainakin lieriön valmistajan mukaan vahingoittumattomina jälkipolvillekin. Hän antoi käsityönä valmistetulle teräslieriölle 5 000 vuoden takuun. On eri asia, tullaanko peruskiveä koskaan purkamaan.

Lue seuraavaksi