1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Sama valvontajärjestelmä: poliisi valvoo nopeuksia, yksityinen puoli parkkitaloja

Poliisin hankkima rekisterikilventunnistus helpottaa heidän työtänsä. Laitteen kehittäjän mukaan viranomaiset käyttävät järjestelmästä kuitenkin vain osaa.

tekniikka
Poliisin automaattisen rekisterikilven lukulaitteen näyttö.
Jarno Tahvainen / Yle

Vanhempi konstaapeli Heikki Klemetti Oulun poliisilaitoksen Kajaanin liikenneryhmästä katsoo autossaan liikenteenvalvontajärjestelmän ruutua liikenteen suhahdellessa ohi tasaiseen tahtiin. Järjestelmän näyttöruutuun ilmestyy ohiajavien autojen rekisteritunnukset sekä ajonopeus.

– Ennen piti aina itse kirjoittaa vastaantulevien autojen rekisteritunnukset, nyt laite hoitaa kirjaamisen sekä vastaantulevista että samaan suuntaan ajavista. Laite antaa vielä äänimerkin, jos jotain on pielessä.

Laite on Kajaanissa toimivan Sunit Oy:n käsialaa. Poliisilla järjestelmä on ollut käytössään vuoden verran, mutta ulkomailla laitetta on käytetty jo muutaman vuoden, toteaa toimitusjohtaja Jukka Suutari.

– Rekisterikilventunnistusjärjestelmä on vain yksi osa Sunitin kehittämää Video24 -liikenteenvalvontajärjestelmää. Ulkomailla sitä käytetään muun muassa liikenteenvalvontakameroissa, sillä sen avulla pystytään lukemaan muun muassa keskinopeuksia.

Parkkihalleissa on sama systeemi

Poliisi ei ole ainoa kilventunnistuksen käyttäjä Suomessa, toteaa Suutari.

Laite antaa vielä äänimerkin, jos jotain on pielessä.

Heikki Klemetti

– Yksityinen sektori on paljon pidemmällä järjestelmän käytön kanssa. Järjestelmällä hoidetaan esimerkiksi parkkitalojen valvonta, pysäköinnin valvonta ja virhevalvonta.

Vanhempi konstaapeli Heikki Klemetti seuraa autossaan näyttöruutua, ja pohtii laajennuksia maltilla.

– Niitä virhelukuja tulee silloin tällöin, joten kyllä numerot pitää vielä varmistaa tien päällä. Toki järjestelmä mahdollistaisi keskinopeuksien lukemisen tolpistakin, jolloin hetkellisten lukemien sijaan voitaisiin seurata pidemmän matkan tietoja.

Valvonta lisäisi turvallisuutta?

Toimitusjohtaja Jukka Suutari ei lähde arvioimaan, miksi viranomaiset eivät Suomessa käytä järjestelmän mahdollisuuksia yhtä laajasti kuin mitä yksityisen sektorin tai ulkomaiset asiakkaat tekevät.

Rekisterikilventunnistusjärjestelmä on vain yksi osa Sunitin kehittämää Video24 -liikenteenvalvontajärjestelmää.

Jukka Suutari

– Valvonta voi olla niin tehokasta kuin mitä halutaan ja päätetään. Järjestelmän etu on se, että se voidaan asentaa käytännössä mihin vain, missä on sähköä saatavilla.

Tämä avaa Suutarin mielestä mahdollisuuksia muuttaa valvonnan suuntaa.

– Entäs jos järjestelmä asennettaisiin valtaväylien ulosmenoteille? Se helpottaisi paitsi liikenteenvalvontaa myös vaikkapa rikostapauksissa ajoneuvojen liikkeiden seurantaa.

Lue seuraavaksi