1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Vaasan keskussairaalassa avattiin hiljainen huone

Hiljainen huone on täysin uudenlainen palvelu, joka tarjoaa nimensä mukaisesti tilaa hiljentymiselle ja mietiskelylle. Hiljaista huonetta ei kuitenkaan tule sekoittaa sairaalan kappeliin, jota käytetään poisnukkuneiden hyvästelemiseen.

Vaasan keskussairaalan uusi hiljentymishuone vihittiin käyttöön maanantaina. Kuva: Hans-Mikael Holmgren/Yle

Vaasan keskussairaalassa maanantaina avattu hiljainen huone on paikka, johon voi vetäytyä rauhoittumaan sekä punnitsemaan ilojaan ja surujaan kaikessa rauhassa. Huone on tarkoitettu niin keskussairaalan henkilöstölle, potilaille kuin myös heidän omaisilleen.

Sairaalapappi ja sairaalasielunhoidon johtaja Rose-Marie Friman kertoo huoneen olevan avoin kaikille, uskonnollisesta taustastaan riippumatta.

– Jokaiselle tulee välillä tarve päästä pois kaikesta elämän hektisyydestä ja pohtia asioitaan. Se ei ole pelkästään uskontokysymys, toteaa Friman.

Yksittäisten mietiskelyhetkien ohella hiljaista huonetta tullaan käyttämään jatkossa myös hartauksien järjestämiseen.

Apua projektiin myös sairaalan ulkopuolelta

Hiljainen huone rakennettiin yhteistyössä Vaasan seurakuntayhtymän kanssa, joka on tarjonnut projektiin myös taloudellista tukea. Rahoitusta huoneelle on saatu lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön Prosentti taiteelle -hankkeesta.

Rose-Marie Friman kiittelee kaikkia projektiin osallistuneita tahoja vuolaasti.

–  Huonetta suuunnitelleet ja sen toteutukseen osallistuneet ovat todella antaneet työlle kaikkensa. Sairaalan taholta olemme olleet todella tyytyväisiä, Friman ylistää.

Hiljaiseen huoneeseen hankittuihin sisustuselementteihin lukeutuvat muun muassa Esa Siltalopin luontokuvat sekä Ilona Ristan tekemä puureliefi.