Egon nostatusta? Sykemittarilla annetaan itsestä todellisuutta aktiivisempi kuva

Yhä useamman ranteesta löytyy iso ja näyttävä sykemittari, joka ei jää huomaamatta. Massakäyttäjät valitsevat laitteet ulkonäön perusteella, ja urheilijoita puolestaan kiinnostavat toiminnot. On myös heitä, jotka hakevat laitteella nostatusta egolleen.

ilmiöt
aktiivisuusranneke
Laitteen ulkonäön merkitys elää sykleissä. Nyt isot laitteet ovat taas pinnalla, sanoo jälleenmyyjä.Marja Väänänen / Yle

Aktiivisuusrannekkeet, sykemittarit ja erilaiset älykellot viestivät samalla tavalla käyttäjästään kuin esimerkiksi puhelin, korut tai vaikkapa kulkuneuvot ja niiden merkit.

– Toinen mielenkiintoinen kysymys on, miksi henkilö käyttää älykelloa tai aktiivisuusranneketta? Onko sillä vain esteettinen funktio vai hyödynnetäänkö sitä mittaamiseen eli itsemonitorointiin, kysyy brändäys- ja businesskouluttaja Heli Sirkiä.

– Vai ehkä sekä että? Onko rannekkeen merkillä tai tyylillä väliä ryhmään kuulumisen kannalta? Ovatko älykellot tavoiteltavia brändejä, pohtii Sirkiä.

Laitteen ulkonäkö siivittää parempiin tuloksiin?

Kajaanilaisen Raatin Kellon yrittäjä Pertti Mämmi on nähnyt älykellojen kehityksen omassa työssään. Vielä muutama vuosi sitten keskityttiin mittaamaan vain sykettä.

Kyllä se varmasti egoa nostaa, kun ranteessa iso laite.

Pertti Mämmi

– Nyt laitteissa on kaikenlaisia lisätoimintoja, koska ihmiset myös vaativat lisää ominaisuuksia. Tästä on hyvä esimerkki gps-toiminto. Ei tarvitse enää muistella missä lenkki kulki, vaan sitä voi seurata suoraan koneelta. Lisäksi laite kertoo keskisykkeet ja tarkkoja tietoja vauhdista.

Monen eri merkin jälleenmyyjänä toimiva Mämmi on huomannut, että laitteiden ulkonäkö elää sykleissä.

– Nyt isot näytöt ovat tulleet takaisin ja on se apuna harjoituksen aikana, eli myös käytännöllisyys on huomioitu.

Kuvassa syke- ja aktiivisuusmittareita
Heini Holopainen / Yle

Tavallisille käyttäjille laitteen ulkonäöllä on Mämmin mukaan iso merkitys. Huippu-urheilijat kiinnittävät enemmän huomiota ominaisuuksiin.

– Kyllä se varmasti egoa nostaa, kun ranteessa on iso laite. Ehkä laitteella annetaan ymmärtää, että olen aktiivinen kun omistan tämän. Näissä mittareissa on varmaan sama asia kun vaatepuolellakin. Meno maistuu, kun ulkonäköasiat ovat kohdillaan.

"Osa ihmisistä on jo päättänyt heittää teknologian pois iholtaan"

Heli Sirkiän veikkaus on, että hienojen laitteiden kaikkia mahdollisuuksia ei osata hyödyntää. Voisi myös kysyä, että tietääkö käyttäjä, mitä tietoa heistä kerätään ja missä se säilytetään?

Rannekkeen käyttämättä jättäminen toi vapauden tunteen.

Heli Sirkiä

– Jos ranneke jollain tapaa parantaa henkilön elämänlaatua, on se sitten data-analytiikkaa, imagohyötyä, itseluottamusta tai jotain muuta, niin hyvä niin. Mitään pakkopaitaa tai kahletta siitä ei kuitenkaan saisi tulla. Ranneke on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Rohkeutta on myös olla käyttämättä kelloa. Esimerkiksi eräs asiantuntijatehtävissä työskentelevä mies oli jättänyt rannekkeen pois kokonaan ja saanut uudenlaisen vapauden tunteen, kertoo Sirkiä.

– Osa ihmisistä on jo päättänyt heittää teknologian pois iholtaan, koska he kokivat sen stressaavaksi. Se oli jatkuvaa seurantaa, kilpailua sosiaalisessa mediassa toisten kanssa, suorittamista, sanoo brändäys- ja businesskouluttaja Sirkiä.