Kiinan kulttuurivallankumous alkoi 50 vuotta sitten – kommunistipuolue vaikenee

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet eivät ole juuri muistelleet päivää, jolloin kommunistipuolue käynnisti Mao Zedongin johdolla verisiin puhdistuksiin ja vuosikymmenen kuohuntaan johtaneen kulttuurivallankumouksen.

Ulkomaat
Kopio lehtikuvasta, jossa vallankumouksellinen on puhujakorokkeella.
Kulttuurivallankumousmuseossa Tashanissa näytteillä oleva kopio vallankumousajan lehtikuvasta.Adrian Bradshaw / EPA

Maanantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Kiinan kommunistipuolue käynnisti johtajansa Mao Zedongin johdolla kulttuurivallankumouksen, jonka tavoitteeksi ilmoitettiin feodalismin ja porvarillisuuden jäänteiden kitkeminen maasta.

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet ovat kuitenkin lähes vaienneet merkkipäivästä, joka tosi mieliin vuosia jatkuneen sekasorron ja väkivallan kauden.

Puhdistuksia ja vainoja

Kulttuurivallankumous alkoi 16. toukokuuta 1966 kommunistisen puolueen direktiivistä, jossa syytettiin vastavallankumouksellisia yrityksistä syrjäyttää 17 vuotta vallassa ollut kommunistipuolue ja kehotettiin "puhdistamaan yhteiskunta".

Seurauksena oli vuosikymmenen jatkunut väkivaltainen kuohunta, jonka aikana ihmisiä vainottiin ja "luokkaviholliseksi" epäiltyjä surmattiin.

Vainottuja oli miljoonia ja kuolonuhreja arviolta noin miljoona, joskin arviot vaihtelevat.

Kuohunnan vuodet päättyivät vasta Maon kuolemaan vuonna 1976.

Muistelijoita ei hiljennetty

Vaikka Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet eivät kulttuurivallankumouksen vuosipäivää muistelekaan, keskustelua ei ole täysin vaiennettu.

Mao Zedongiin liittyvää esineistöä pekingiläisellä kirpputorilla.
Mao Zedongiin liittyvää esineistöä pekingiläisellä kirpputorilla. EPA / Rolex Dela Pena

Esimerkiksi kiinalaisessa yhteisöpalvelu Weibossa ei ole estetty kulttuurivallankumous-sanan käyttöä viesteissä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Myös tiedotusvälineistä löytyy mainintoja, vaikkei 50-vuotispäivä saakaa suurta näkyvyyttä.

Sina News -nettisivusto mainitsee kulttuurivallankumouksen muun muassa artikkelissa, (siirryt toiseen palveluun) jossa kerrotaan, miten radikaalit vasemmistolaiset vaativat maanpetostuomioita puolueen äänekkäille arvostelijoille. Lehti kertoo, että arvostelijoiden mukaan vasemmistoradikaalien ajattelutapa on kulttuurivallankumouksen perintöä, joka tulisi hävittää.

Global Times -nettilehti kertoo vuosipäivästä otsikolla Tragedian vuosipäivä (siirryt toiseen palveluun).

Vuosipäivä on ollut näkyvämmin esillä Hongkongin mediassa, joka on mannerkiinalaista vapaampi. Muun muassa South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun) muistelee vuosipäivää näkyvästi ja kysyy, miten se muokkasi nyky-Kiinaa.

"Tahrasta halutaan vaieta"

Eräs kiinalaistutkija kertoo kanadalaiselle Globe and Mail -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että heitä on kielletty antamasta kulttuurivallankumoukseen liittyviä haastatteluja.

Lehti toteaa, että Kiinassa on edelleen vallassa sama järjestelmä kuin kulttuurivallankumouksen vuosina, ja kommunistipuolue haluaa vaieta tahrasta perinnössään.

–He ajattelevat, että jos paljastamme kulttuurivallankumouksen pimeän puolen, ihmiset alkavat epäillä poliittista järjestelmää, sanoo kulttuurivallankumouksen uhreista kirjan kirjoittanut Wang Youqin The Guardian -lehdelle.