Lappeenrantaan rakennetaan Suomen modernein jätevedenpuhdistamo – veden hintaan tulossa korotuksia

Hyväristönmäelle tulevan jätevedenpuhdistamon arvioidaan maksavan noin 60 miljoonaa euroa. Jätevedenpuhdistamon on tarkoitus valmistua vuonna 2021.

jäteveden käsittely
vesihana.
Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannan Hyväristönmäelle on suunnitteilla huippumoderni jätevedenpuhdistamo, josta puhdistettu jätevesi johdetaan Rakkolanjokeen. Huonossa kunnossa olevan vesistön vuoksi puhdistusvaatimukset ovat Suomen tiukimmat.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmaisen mukaan Rakkolanjoen ja läheisen Haapajärven vesistöjen laadun odotetaan parantuvan tulevaisuudessa.

– Vedenpuhdistamosta Rakkolanjokeen johdettava vesi voi olla jopa puhtaampaa kuin vesistössä nyt oleva, Kolehmainen sanoo.

Uusi puhdistamo maksaa arviolta noin 60 miljoonaa euroa. Kustannukset tulevat näkymään myös asukkaiden vesimaksuissa.

– Arvioimme, että hintataso tulee nousemaan jopa 50-70 prosenttia, Kolehmainen sanoo.

Ei hajuhaittoja alueen asukkaille

Uusi vedenpuhdistamo on määrä sijoittaa Hyväristönmäelle. Hajuhaittoja alueelle ei kuitenkaan ole luvassa, Kolehmainen lupaa.

– Näin ei nykyään enää ole. Toikansuon vanhempaa tekniikkaa olevasta jätevedenpuhdistamostakaan ei ole vuosikausiin valitettu meille hajuista.

Parhaillaan meneillään on siirtoputkiston reitin suunnittelu ja valinta puhdistamon prosessiratkaisuksi. Uudelle jätevedenpuhdistamolle haettua ympäristölupaa odotetaan kesän aikana. Puhdistamolle on suunnitelmissa hakea rakennuslupaa ensi vuoden lopulla.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, jätevedenpuhdistamo on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2021.

Puhdistamohanketta voi seurata Lappeenrannan Energian verkkosivujen blogissa osoitteessa lappeenrannanenergia.fi/HYVÄ-blogi.