Kansi ja Areena saavat miljoonansa – Tampereen valtuuston päätös syntyi äänestäen

Suljettujen ovien takana syntyi historiallinen päätös: kaupunki lähtee sijoittajaksi ratapihan ylle rakennettavaan suurhankkeeseen. Tietoa mm. kanssasijoittajista valtuutetut olisivat kaivanneet jo etukäteen. Pöydällepanoesitys ja hylkäysesitys kaatuivat kuitenkin selkein lukemin.

Kotimaa
Tampereen valtuusto pohtii Kansi-ja Areena -hankkeeseen osallistumista
Petri Aaltonen / Yle

Monitoimiareenan hankintapäätöksen ja toteutussopimuksen hyväksyminen ei ollut läpihuutojuttu Tampereen valtuustossa. Käsittely tapahtui suljetuin ovin, ja osa hankkeeseen liittyvästä materiaalista jaettiin valtuutetuille vasta kokouksessa.

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen ja hankejohtaja Tero Tenhusen esittelyjen jälkeen salista ja lehtereiltä poistuivat kaikki ylimääräiset henkilöt ja paikalle jäivät vain valtuutetut ja tarkkaan rajatut virkahenkilöt.

Hyväksyttävänä oli kansi- ja areenahankkeen kumppanin valinta, rautatien päälle tulevan hankkeen toteutussopimus, kaupungin rahoitusosuus ja hankintapäätös.

Tampereen kaupunginvaltuusto kuuntelee pormestari Anna-Kaisa Ikosta
Petri Aaltonen / Yle

Keskustelua käytiin suljettujen ovien takana lähes kolme tuntia. Lopulta tuli kuitenkin selvä päätös: pöydällejättämisehdotus kaatui luvuin 61-6, ja kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin 60-7. Näin hanke jatkaa eteenpäin.

Keskustaa muokkaava suurhanke

Kansi- ja areenahanke mullistaa pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan kaupungin keskustaa. Nykyisen länsi- ja itä- Tamperetta erottavan ratakuilun tilalle rakentuu kannen myötä yhtenäinen keskusta.

Hankkeen kustannusarvio on roheat puoli miljardia euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on 60 miljoonaa euroa. Kaupungin omistukseen tulevaan monitoimiareenan kanteen kuluu 22,7 miljoonaa euroa. Alueen infraan eli mm. katuihin, toreihin ja siltoihin kaupunki käyttää rahaa 11,3 miljoonaa. Areena -konsortioon kaupunki on menossa vähemmistöosakkaaksi 26 miljoonalla eurolla.

Tero Tenhusen mukaan varsinainen suunnittelu käynnistyy välittömästi. Investointipäätös on määrä tehdä loppuvuodesta ja rakentaminen voisi lähteä liikkeelle ensi vuoden kesällä. Ensin tehdään kansi, sitten asuin- ja liikerakennukset. Monitoimiareenan on tarkoitus valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Tampere keskusareena havainnekuva katutasolta
SRV / Aihio Arkkitehdit

Tampereen kaupunki teki ensimmäiset päätökset kansihankkeeseen osallistumisesta vuonna 2010. Alueelle laadittiin silloin myös asemakaava. Kumppania hankkeeseen lähdettiin hakemaan vuonna 2014.