Osa koirien omistajista luottaa vaihtoehtoiseen punkkien torjuntaan – asiantuntija varoittaa haitoista

Vuosittain tietoon tulee kymmeniä tapauksia, joissa koira on saanut oireita punkkien torjuntaan tarkoitetuista lääkeaineista. Moni käyttääkin mieluummin myrkyttöminä mainostettuja tuotteita tai tee-se-itse-torjunta-aineita. Asiantuntijaproviisorin mukaan silloin riskit ovat suuria – valkosipulista taas on haittaa koiran terveydelle.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Koiranomistajat jakavat internetissä kokemuksiaan punkkien torjuntaan tarkoitettujen valmisteiden haittavaikutuksista ja neuvovat luonnonmukaisten punkkikarkotteiden valmistamisessa.

Osa lääkevalmisteista aiheuttaa haittavaikutuksia, ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan tulee vuosittain kymmeniä ilmoituksia puutiaisten torjuntaan tarkoitetuista valmisteista. Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Charlotta Sandlerin mukaan osa lääkeaineista aiheuttaa herkemmin oireita, ja esimerkiksi jotkut koirarodut voivat olla muita herkempiä.

Hän kuitenkin suosittelee mieluummin selvittämään omalle koiralleen sopivan valmisteen asiantuntijalta eikä kokeilemaan tee-se-itse-valmisteita, jotka voivat esimerkiksi ärsyttää koiran hajuaistia ja joiden tehosta ei ole varmuutta.

Sen sijaan esimerkiksi apteekeissa myytävät yrttipannat ja muut myrkyttöminä markkinoidut ei-lääkeaineet voivat olla myös melko tehottomia, hän arvioi. Myös niiden voimakkaat hajut voivat ärsyttää koiraa.

– Haluaisin varoittaa, että niiden teho on keskimäärin aika huono. Punkkeja on aika laajalti, ja ne ihan oikeasti kantavat borrelioosia ja tietysti ikäviä ihotulehduksia. Jos haluaa kokeilla yrttipantaa, niin ok, mutta jos punkkeja siitä huolimatta tulee, suosittelisin kysymään jotain tehokkaampaa.

Valkosipuli tuhoaa koiran punasoluja

Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekunnan parasitologian yliopistonlehtori Anu Näreaho sanoo, että hän suosittelee aina käyttämään vain tutkittuja lääkeaineita. Hänen mukaansa vaihtoehtoisia lääkeaineita voi toki käyttää, jos niiden tueksi on tieteellistä näyttöä.

Punkkeja on aika laajalti, ja ne ihan oikeasti kantavat borrelioosia.

Charlotta Sandler

Monet tee-se-itse-punkkitorjuntatuotteet perustuvat valkosipuliin ja sen syöttämiseen koiralle.

Valkosipulia ei kuitenkaan kannata käyttää koiran punkkien torjuntaan, Näreaho sanoo. Valkosipulin tehoa punkkien torjunnassa ei ole osoitettu koirilla. Valkosipulia pitäisi antaa niin paljon, että se olisi haitallista, sillä valkosipuli aiheuttaa koirilla punasolujen hajoamista.

Lääkeaineita on esitetty kuolemien aiheuttajaksi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tullut viime ja toissa vuonna noin 40 haittavaikutusilmoitusta puutiaisten torjuntaan koirille tarkoitetuista valmisteista. Niistä ja rokotteista tulee eniten haittavaikutusilmoituksia, mutta molemmat ovat myös hyvin käytettyjä, muistuttaa Fimean eläinlääkäri Jonna Kumpulainen.

Yleisimmät pannoista ja paikallisvaleluliuoksista tehdyt ilmoitukset koskevat paikallisia ihoreaktioita kuten kutinaa, punoitusta ja karvanlähtöä, ja eläimen yleisoireita kuten rauhattomuutta ja väsymystä. Punkkeja torjuvien tuotteiden haittavaikutukset on yleensä luokiteltu harvinaisiksi, eli niitä saa 1–10 koiraa 10 000:sta, tai erittäin harvinaisiksi.

Viranomainen on arvioinut myyntiluvan myöntämisen yhteydessä, että valmisteen hyödyt ovat suuremmat kuin riskit haitoista.

Jonna Kumpulainen

Vuonna 2012 koiranomistajia säikäytti tieto, jonka mukaan koira olisi kuollut punkkipannan takia. Kumpulaisen mukaan ilmoituksia kuolemista tulee toisinaan.

– Lähes vuosittain on raportoitu puutiaisten torjuntaan tarkoitettujen valmisteiden kohdalla yksittäisiä tapauksia, joissa eläin on kuollut. Suurin osa on sellaisia, että yhteyttä lääkityksen ja kuoleman välillä ei voida osoittaa varmaksi tai se arvioidaan epätodennäköiseksi.

Pakkausseloste kannattaa lukea

Kumpulaisen mukaan punkkien torjuntaan käytettyjen valmisteiden käyttö on yleisesti ottaen turvallista, mutta haittavaikutuksia saattaa olla. Hän muistuttaakin lukemaan pakkausselosteen.

– Viranomainen on arvioinut myyntiluvan myöntämisen yhteydessä, että valmisteen hyödyt ovat suuremmat kuin riskit haitoista, Kumpulainen sanoo.

Fimea ei voi ottaa kantaa esimerkiksi yrttipantojen tai tee-se-itse-valmisteiden turvallisuuteen. Fimea ei valvo niitä, koska ne eivät ole lääkevalmisteita.