Siirtolaisuusinstituutti kiinnostui Osuuskunta Mamulandiasta – Kauhavan vastaanottokeskuksen kokeilu seurantaan

Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskus dokumentoi Kauhavan vastaanottokeskuksen asukkaiden perustaman Osuuskunta Mamulandian ensikuukaudet. Muuttoliiketutkijoita osuuskunnan toiminta kiinnostaa sekä maahanmuuton että osuuskuntaidean poikkeuksellisuuden vinkkeleistä.

turvapaikanhakijat
Kauhavan vastaanottokeskuksen vappubasaarissa oli tarjolla mm. falafelia.
Olli Koski / Yle

Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskuksessa on alkanut toukokuun alussa projekti, joka seuraa Kauhavan vastaanottokeskuksessa perustetun Osuuskunta Mamulandian toimintaa. Tavoite on havainnoida osuuskunnan toimintaa sen ensimmäiset kuukaudet ja koostaa niistä raportti noin puolen vuoden kuluttua.

Osuuskunta Mamulandian toiminta Kauhavalla on juuri pääsemässä alkuun. Sen kautta vastaanottokeskuksen asukkaat voivat työllistyä, saada palkkaa ja maksaa palkastaan veroa.

– Vastaanottokeskuksissa on iso määrä ihmisiä, jotka päätyvät niihin kuin transithalliin odottamaan. Käsittääkseni ei ole tavallista, että heille pyrittäisiin järjestämään säännöllistä elämää, päivärytmiä, vaan elämä on pääasiassa odottelua, Mattila sanoo.

Maahanmuuttoa ja poikkeuksellinen idea

Markku Mattila arvelee, että vastaavaa kokeilua ei ole muualla. Siirtolaisuusinstituuttia kiinnostaakin muuttoliikkeeseen kuuluvan maahanmuuton ohella kauhavalaisten kokeilussa myös osuuskunnan idea ja poikkeuksellisuus järjestelynä.

– Kauhavalla ihmisille on tarjottu nyt mahdollisuuksia tehdä itse palkkatyötä. Lainsäädäntö ei mahdollista sitä ilman pankkitiliä ja vastaanottokeskuksessa oleva ihminen ei voi saada tiliä. Nyt osuuskunta välittää työvoimaa, saa rahan ja maksaa ihmisille palkan käteen. Se on veronalaista työtä ja kaikilla on verokortti.

Siirtolaisuusinstituutti seuraa, dokumentoi ja analysoi Osuuskunta Mamulandian ensiaskeleet ja koostaan sen pohjalta raportin. Saatuja tuloksia voidaan käyttää parantamaan käynnissä olevan toiminnan tapaa ja käytänteitä, kehittlemään sitä edelleen ja levittämään tietoa muualle.

_Kauhavan Oivaltava TyöInnovaatio eli KOTI-hanketta rahoittavat SPR Länsi-Suomen piiri, Kauhavan kaupunki, Etelä-Pohajnmaa kauppakamari sekä INTO Seinäjoki. _