Vladimir Pozner on ainoa, joka voi kyseenalaistaa Putinin politiikkaa Venäjän TV:n valtakanavalla

Kymmeniä vuosia Neuvostoliiton propagandistina ollut Vladimir Pozner lupasi itselleen, ettei enää valehtele. Tänään hän on vapaa toimittaja, joka kritisoi tiedotusvälineiden tilaa Venäjällä. Hänestä journalismi on kadonnut ja tilalle on taas astunut propaganda.

Ulkomaat
Iloista juttelua meikkaajan kanssa.
Vladimir Pozner on yksi Venäjän kuuluisimmista tv-kasvoista.Grigori Vorobjov

Kun Vladimir Pozner astuu tv-kameroiden eteen, hän voi olla varma, että ohjelmaa katsoo ainakin 5–6 miljoonaa ihmistä.

Pozner on yksi Venäjän kuuluisimmista tv-kasvoista ja yksi harvoista, jotka voivat olla eri mieltä presidentti Vladimir Putinin kanssa Kremlin äänitorvena tunnetulla television ykköskanavalla.

– Kukaan ei voi kritisoida Putinia koko maan kattavalla kanavalla, en minäkään, mutta voin sanoa olevani eri mieltä hänen politiikastaan, Pozner toteaa.

Kaikkia ei voi kutsua vieraiksi

Pozner myy keskusteluohjelmaansa ykköskanavalle vapaana toimittajana. Ohjelma, jossa hän haastattelee tunnettuja ihmisiä, kuuluu Venäjän suosituimpiin. Myös sille kuitenkin asetetaan rajoituksia.

– On ihmisiä, joita en voi kutsua ohjelmaani, Pozner kertoo.

Hän ei nimeä vieraaksi sopimattomia ihmisiä, mutta sanoo heitä olevan vain noin seitsemän. Ei ole vaikeata arvata, että kysymyksessä ovat Putinia äänekkäimmin kritisoivat ihmiset, kuten esimerkiksi poliitikko ja bloggari Aleksei Navalnyi.

Nykyään Vladimir Pozner on tarkka siitä, ettei häntä valvo kukaan, mutta taustaltaan hän on oikea propagandisti.

Poznerin ohjelmaa kuvataan.
Poznerin ohjelmaa katsoo ainakin 5-6 miljoonaa ihmistä. Grigori Vorobjov

Venäjä oli vasta kolmas kieli

Pozner oli jo 19-vuotias perheen muuttaessa Neuvostoliittoon. Äiti oli ranskalainen ja isä venäläinen.

Vladimir itse syntyi Ranskassa. Osan lapsuusvuosistaan hän eli Yhdysvalloissa, ja teinipoikana hän muutti Saksaan. Kotona puhuttiin ranskaa, ja New Yorkissa Vladimir oppi englannin.

Hän kävi koulua englanniksi ja oli vahvasti kaksikielinen. Venäjää hän alkoi opiskella vasta Berliinissä 15-vuotiaana. Nyt, 82-vuotiaana, hän puhuu erittäin monivivahteista ja kaunista venäjää.

Ei tullut vakoojaa – tuli propagandamies

Kun perhe muutti Neuvostoliittoon, halusi 19-vuotias Pozner opiskella biologiksi. Tuolloin hänelle tarjottiin mahdollisuutta ryhtyä vakoojaksi, mutta hän kieltäytyi.

Pozner uskoi kuitenkin vahvasti kommunismiin ja saadessaan myöhemmin töitä Yhdysvaltoihin suunnatussa aikakausilehdessä ja sitten radiolähetyksessä, hän oli mielissään.

Pozner haluaa kulkea riippumattomana omia teitään.
Pozner haluaa kulkea riippumattomana omia teitään.Kerstin Kronvall / Yle

– Minun ei ollut vaikeata kertoa hyvistä asioista ja jättää kertomatta kielteisistä. Uskoin nimittäin syvästi Neuvostoliiton ylemmyyteen, Pozner sanoo.

Toimittajat olivat sotilaita

Yhdysvaltoihin suunnattu propaganda puri melko hyvin, tunsihan siellä kasvanut Pozner sekä kielen että kulttuurin.

Neuvostoliitossa ei ollut toimittajia, vaan heitä kutsuttiin ideologisen rintaman sotilaiksi, jotka tottelivat ylempää annettuja käskyjä.

– Jotkut menestyivät ja saivat mitaleja tai nousivat kenraaleiksi, mutta silti he tottelivat kyseenalaistamatta mitään.

Venäjällä ei ole journalismia

Pozner jätti kommunistipuolueen ja valtiollisen radioyhtiön, Gosteleradion, jo ennen Neuvostoliiton hajoamista.

– Silloin lupasin itselleni muun muassa, etten koskaan enää valehtele, hän sanoo.

Tämän päivän Venäjällä ei Poznerin mukaan ole journalismia, on vain eri puolilla olevia toimittajia. Ja propagandaa, jolla esimerkiksi Putinin politiikkaa puolustetaan.

Nykypropaganda on entistä rajumpaa

Nykyistä propagandaa Pozner pitää jopa pahempana kuin sitä, mihin hän itse osallistui.

– Nykyisin luodaan vihaa kansojen välille henkilötasolla, silloin viha suuntautui eri valtioiden politiikkaa vastaan, hän sanoo huolestuneena.

Pozner kuitenkin uskoo nykyisenkin propagandan loppuvan, vaikkei hän uskalla arvioida, milloin se tapahtuu.

– Voi valehdella osalle kansaa koko ajan ja koko kansalle vähän aikaa, mutta on mahdotonta valehdella koko kansalle koko ajan, Pozner siteeraa ihailemaansa Abraham Lincolnia.

Kritiikkiä oppositiolta

Oppositio ja kriittinen media ovat kritisoineet Pozneria siitä, että hän esiintyy hallituksen valvonnassa olevalla kanavalla

Vladimir Pozner katsoo tekevänsä tärkeätä työtä.
Vladimir Pozner katsoo tekevänsä tärkeätä työtä.Kerstin Kronvall / Yle

.

Hänen sanotaan antavan kanavan johdolle ja poliitikoille mahdollisuuden todeta, että maassa on sananvapaus, kun Poznerkin saa vapaasti sanoa mielipiteensä ykköskanavalla.

– Voisin tietysti pamauttaa ovet kiinni perässäni ja lopettaa lähetykseni, mutta en näe siinä mitään järkeä, Pozner itse vastaa syytökseen.

Hänellä on iso yleisö ihmisiä, jotka eivät ensisijaisesti tutustu kriittisiin tiedotusvälineisiin tai edes arvosta niitä. Ilman Poznerin ohjelmaa he eivät milloinkaan kuulisi kriittisiä lausuntoja vallanpitäjistä tai heidän poliittisista päätöksistään.

– Katson, että teen tärkeätä työtä ja sovitan samalla entisiä syntejäni.

Ei venäläinen

Vladimir Pozner on jo 82-vuotias. Rahaa hänellä on omien sanojensa mukaan jo riittävästi, joten hän ei jatka työtään sen takia, vaan koska pitää työtään mielenkiintoisena.

Kun hän joskus lopettaa, haluaa hän muuttaa Ranskaan, jonka tuntee kotimaakseen. Vuosikymmenienkään jälkeen Pozner ei nimittäin tunne itseään venäläiseksi.

– Tunne koostuu pienistä asioista, joissa koen kuuluvani muualle. Lähinnä olen kai ranskalais-amerikkalainen, hän toteaa hymyillen.