Korkeakouluopiskelijan kesätyöpaikka kiven alla Lapissa – Opintoja voi suorittaa vaihtelevasti

Kesätyön saaminen ei ole nyt helppoa opiskelijoille, arvioivat oppilaskuntien edustajat Lapin korkeakouluista. Opiskelumahdollisuudet kesällä vaihtelevat, Lapin ammattikorkeakoulussa muun muassa verkkokurssimahdollisuuksia on Lapin yliopistoa paremmin.

opiskelijat
Puistotyöntekijä kitkee rikkaruohoja
Antti Kolppo / Yle

Kesätyö ei ole varmaa tulevana suvena monellekaan Lapin korkeakouluopiskelijalle. Oman alan töitä ei varsinkaan Lapin yliopiston opiskelijoille ole esimerkiksi Rovaniemellä tarjolla.

– Aika paljon ihmiset tekevät sitten mitä tahansa kesätöitä, mutta tuntuu, että tänä kesänä vähän vähemmän on niitäkin töitä, Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edunvalvonta-asiantuntija Laura Ylinampa sanoo.

Lapin AMK:n opiskelijakunta Rotkon toiminnanjohtaja Jonna Jakkila sanoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut katastrofitilanteita kesätoimeentulon suhteen.

Jakkila muistuttaa, että työttömyys on yleisestikin kasvanut ja se vaikuttaa myös opiskelijoiden kesätyötilanteeseen.

Mutta toimeentulohan on jotenkin turvattava, ja yleensä vaihtoehtona on opiskelu, siis opintotuen nostaminen kesälläkin. Mahdollisuudet vaihtelevat kahden korkeakoulun välillä.

Ammattikorkeakoulussa panostettu jo verkko-opintoihin

Lapin yliopiston opiskelijan on tyydyttävä etupäässä kieliopintoihin tai tenttimiseen.

– Kuitenkin opiskelijoilta aina tarkistetaan se, että kuinka paljon niitä opintopisteitä tulee. Jos joku iso tentti ei menekään läpi, niin sitten joutuu opintotuet maksamaan takaisin, Laura Ylinampa pohtii.

– Tämä on todella hankala tilanne opiskelijalle, kun sitten se aika on kuitenkin mennyt tenttiin lukemiseen, vaikka ei läpi pääsisikään.

Ylinampa kaipaisikin parempia mahdollisuuksia verkko-opiskeluun. Näitä tuntuu olevan Lapin ammattikorkeakoulun puolella tarjolla.

– Verkkoluennoissa on monenlaisia vaihtoehtoja, mutta riippuu kuitenkin opiskelijasta, kuinka näitä käytetään. Toiset opiskelijat haluavat mieluummin kontaktiopetusta, Jakkila sanoo.

Ammattikorkeakouluopiskelija voi myös hakeutua harjoitteluun kesän ajaksi, Jonna Jakkila kertoo.