AMK:t preppaavat hakijoita pääsykokeisiin vaikka ilmaiseksi – "Matkan varrelle saattaa jäädä hyviä insinöörejä, jos heitä ei tue"

Osa ammattikorkeakouluista tarjoaa pääsykoevalmennusta, jotta hakijoilla olisi riittävästi rohkeutta hakea korkeakouluun. Toisaalta huokeahintainen valmennuskurssi on myös tapa markkinoida koulutusta. Maksullista pääsykoevalmennusta tarjoavat yritykset eivät näe ammattikorkeakoulujen ilmaisia valmennuskursseja kilpailijoina, koska suurilla paikkakunnilla riittää hakijoita.

Kotimaa
Koululainen kirjoittamassa vihkoon.
Yle

Osa ammattikorkeakouluista tarjoaa ilmaista tai huokeahintaista pääsykoevalmennusta tekniikan alalle pyrkiville. Savonia-ammattikorkeakoulussa ilmaista pääsykoevalmennusta järjestetään, koska kynnys hakea korkeakouluun on iso monelle hakijalle.

Matkan varrelle saattaa jäädä erittäin hyviä tulevaisuuden insinöörejä

Ari Mikkonen

– Saataisiin heitä treenattua, että uskaltaisivat hakea ammattikoulun jälkeen korkea-asteelle. Matkan varrelle saattaa jäädä erittäin hyviä tulevaisuuden insinöörejä, jos heitä ei valintakoevaiheessa ja opintojen alussa tue, sanoo Varkauden kampuksella pääsykoepreppausta järjestävä Ari Mikkonen.

Nuorista pääsykoetehtävät voivat tuntua vaikeilta, jos matematiikka ei ole koulussa aikaisemmin kiinnostanut. Toisaalta aikuisopiskelijoilla tai alanvaihtajilla laskutehtävien tekemisestä voi olla aikaa useita vuosia. Mikkonen sanoo, että jotkut hakijat voisivat jäädä ilman koulupaikkaa, jos valmennusta ei järjestettäisi.

– Useat ovat rohkaistuneet valmennuksessa, että kyllä tästä hommasta selvitään.

Tänä vuonna Savonian järjestämälle kurssille ilmoittautui reippaasti enemmän ihmisiä, koska valmennusta voi seurata netin kautta kotoa. Viiden kokoontumiskerran valmennukseen osallistuu tänä vuonna 120 ihmistä kun aikaisemmin osallistujia oli 30–40.

Yksityinen preppaus maksaa jopa 700 euroa

Tekniikan alan pääsykokeita varten on tarjolla maksullista valmennusta eri valmennusyritysten kautta. Esimerkiksi Valmennuskeskuksen ja Eximian kurssien hinta vaihtelee 300 eurosta 700 euroon riippuen kurssin laajuudesta. Kokoontumiskertoja on enemmän kuin ammattikorkeakoulujen järjestämillä kursseilla.

Valmennuskeskuksessa opettava Sami Puurtinen ei koe ammattikorkeakoulujen ilmaisia valmennuskursseja suurina kilpailijoina, koska opiskelupaikkaa tavoittelevia riittää pääkaupunkiseudulla ja suurimmilla opiskelupaikkakunnilla, missä Valmennuskeskus järjestää opetusta. Tekniikan alan pääsykokeisiin preppaavien määrä on Puurtisen mukaan kasvanut vuosittain.

Isoilla paikkakunnilla on yleensä kovempi kilpailu opiskelupaikoista

Sami Puurtinen

– Yksityisenä järjestäjänä emme voi lähteä kilpailemaan hinnalla vaan laadulla. Isoilla paikkakunnilla on yleensä kovempi kilpailu opiskelupaikoista, joten maksulliset kurssit tulevat yleisemmin käyttöön, Puurtinen sanoo.

Yksityisen yrityksen ja ammattikorkeakoulun tarjoaman pääsykoevalmennuksen hintaero on suuri. Lapin avoimen AMK:n valmentavan matematiikan kahdeksan kokoontumiskerran hinta on 30 euroa. Kurssia järjestetään insinööri-, restonomi- ja tradenomiopintoihin hakeville.

– Kuitenkin ollaan Lapissa, ei meillä ole opiskelijoita niin paljon kuin jossain Etelä-Suomessa, pohtii matemaattisten aineiden lehtori Sirpa Torvinen.

Ilmaisen koulutuksen järjestäminen on ammattikorkeakouluille myös tapa markkinoida koulutustaan. Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Riihimäellä sekä Valkeakoskella kahden kokoontumiskerran kurssin.

– Tässä on yksi mahdollisuus tutustua, mihin on hakemassa, sanoo yliopettaja Tuija Engbom Hämeen ammattikorkeakoulusta.

"Siinä on myös yhteiskunnallinen hyöty"

Lapin ammattikorkeakoulun matemaattisten aineiden lehtori Sirpa Torvinen näkee, että huokeahintaisen valmennuksen hyödyt ulottuvat pitkällä tähtäimellä oppilaitosta laajemmalle.

– Saa prepattua matematiikkaa, pääsee toiselle asteelle opiskelemaan ja sitä kautta työllistyy. Ei voi ajatella, että hyöty tulee pelkästään oppilaitokselle. Siinä on myös yhteiskunnallinen hyöty.

Ei voi ajatella, että hyöty tulee pelkästään oppilaitokselle

Sirpa Torvinen

Tekniikan alalla järjestetään yhteinen valtakunnallinen pääsykoe, jonka kautta voi hakea mihin tahansa ammattikorkeakouluun. Sekä Savonian että Lapin AMK:n tekniikan alan pääsykoevalmennusta voi seurata netistä kuka tahansa, joka on ilmoittautunut kurssille.

Varkaudessa matematiikkaa opettava Ari Mikkonen kertoo, että muutama hänen kurssilleen tulevista aikoo hakea ensisijaisesti muihin ammattikorkeakouluihin kuin Savoniaan, mutta se ei haittaa. Mikkosen tuntuman mukaan matemaattiset alat eivät vedä opiskelijoita kuten ennen, joten ilmaisen kurssin kautta hän kokee tekevänsä palvelun koko alalle.

– Voi olla koulutusaloja, joissa on aloituspaikkoja 40, mutta ensisijaisia hakijoita on vain 25–30. Matemaattiset ja tekniset alat, eivätkö ne ole enää mediaseksikkäitä vai mikä siinä on, pohtii Mikkonen.

Korjattu juttua 26.5. klo 15:03. Korjattu Sirpa Torvisen titteli tieto- ja viestintätekniikan lehtorista matemaattisten aineiden lehtoriksi.