1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sisäilmaongelmat lisäävät siirrettävien rakennusten suosiota

Varsinkin kouluja korvataan entistä useammin siirrettävillä rakennuksilla. Lainattava rakennus tekee kustannusten ennakoinnista helpompaa, ja oppilaiden määrän muuttumiseen on helpompi reagoida.

Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Sisäilmaongelmien rasittamien rakennusten korjaaminen tulee toisinaan niin kalliiksi, ettei kunnostaminen ole vaihtoehto. Vanhan rakennuksen korvaajaksi valitaan entistä useammin siirrettävä rakennus. Kysyntä on kasvanut varsinkin siirrettävien koulujen kohdalla.

Esimerkiksi Kuopiossa sisäilmaongelmien takia purettu Länsi-Puijon esikoulu korvattiin uudella vuokrarakennuksella.

– Itse asiassa yhden päivän aikana tämä talo tähän rakentui, kertoo päiväkodin johtaja Pia Viippola.

Vaikka rakennus onkin jo valmis, sinne siirrytään vasta elokuussa lukuvuoden vaihtuessa.

Siirrettäviä rakennuksia valmistavan Parmaco Oy:n toimitusjohtaja Ossi Alastalo pitää niin kutsuttua lainarakennusta ratkaisuna, jonka vaikutuksia on helppo ennakoida.

– Korjaukseen liittyy riskejä. Meidän viesti on se, että kannattaa miettiä kannattaako kaikkea korjata. Silloin voi ottaa meiltä oikean rakennuksen vuokralle. Ei tarvitse investoida korjaukseen, mutta saa asialliset tilat ilman riskiä, hän sanoo.

Nopeuden lisäksi etuna on muunneltavuus. Rakennusta voidaan kasvattaa lisäviipaleilla tai se voidaan siirtää pois vaikka kokonaan.

– Matkan aikana myös tilatarpeen määrä muuttuu. Silloin asiakas pääsee tarvittaessa eroon liikaneliöistä, Alastalo sanoo.

Jopa kestävämpi kuin tavallinen rakennus

Vaikka siirrettävät rakennukset ovatkin liikuteltavuudeltaan samaa luokkaa kuin parakkirakennukset, ovat ne aivan oikeita taloja. Ne ovat rakennusmääräisten mukaisia, ja tilat vastaavat nykypäivän tarpeita. Koulukäytössä haasteena ovat Ossi Alastalon mukaan lähinnä liikuntatilat, joita ei siirrettävillä rakenteilla voi toteuttaa. Muuten tilaratkaisuja voidaan muokata tapauskohtaisesti.

Päiväkodin johtaja Pia Viippola kertoo, että esiopetussuunnitelman vaatimukset on pystytty huomioimaan uusissa tiloissa. Länsi-Puijon esikouluun tulee muun muassa keittiö ruokakasvatukseen sekä tablet-laitteet ja valkokankaat mediakasvatusta varten.

Parmacon tuotantojohtaja Ismo Koponen kertoo, että siirrettävät talot ovat jopa tavallisia rakennuksia kestävämpiä.

– Se on aika paljon parempi kuin paikallaan rakennettu. Meidän motto on, että 30 vuoden takuuaika annetaan, hän sanoo.

Vuokrarakennuksessa vastuu esimerkiksi sisäilmaongelmista on taloja vuokraavalla yrityksellä. Ongelmattomuus on käyttäjän lisäksi myös valmistajan etu.

Koposen mukaan yrityksen tuotteissa ei ole ollut sisäilmaongelmia. Siirrettävät talot rakennetaan kuivissa sisätiloissa, eikä rakenteisiin pääse rakennusvaiheessa kosteutta.