Kemijärvi on puhdistunut tehtaan jäljiltä - kalaa kysytään kaupan tiskillä

Kemijärven vesi on puhdistunut sitten sellutehtaan lopettamisen ja samalla myös paikallisen kalan laatuun kohdistuneet ennakkoluulot ovat hälvenneet. Markettien tiskit tarjoavat kemijärveläistä kalaa sen mukaan kuin sitä on saatavilla. Menekkiä olisi enemmänkin, mutta lähes olematon ammattikalastus rajoittaa tarjontaa.

Kalastaja Taisto Törmänen uskoo että Kemijärvi tarjoaisi mahdollisuuden muutamille ammattikalastajille. Kuva: Esko Puikko / Yle

Kemijärven kalastajaa vesistön puhdistumien tietysti ilahduttaa. Kalakannat ovat elpyneet tuntuvasti ja nyt järvi tarjoaa pyytäjälle monenlaista hyvää. Kemijärvellä myös paikallisen kalan kysyntä on kasvanut viime vuosina.

Kalastaja Taisto Törmänen on laskemassa ja kokemassa katiskojaan Kaisanlahdella. Hänen mukaansa kuha on lisääntynyt hyvin, muikkua on runsaasti ja haukea on todella paljon.

Erikoinen havainto on se, että tehtaan aikana mateen kutu ei onnistunut. Silloin mateella ei tullut mätiä lainkaan. Nyt madekin taas kutee ja voi hyvin, sanoo Törmänen.

– Ja kun mennään tuonne isolle selälle, niin kyllä sieltä isoa ahventakin löytyy. Siikaa on jonkin verran ja joitakin taimenia istutuspohjalta. Järvi on täynnä kalaa.

Törmäsen mukaan paikallisen kalan vähittäismyyntiä Kemijärvellä jarruttaa ammattikalastuksen puute. Kemijärven kaupunki yrittää omalta osaltaan edistää ammatin virkoamista ja on muun muassa hankkinut kalankäsittelykontin kaupungin venesatamaan.

– Se jääkonttihan ei yksin riitä, vaan on saatava halli, missä kalat voidaan käsitellä, pakata ja sitten myydä. Kalaa ei saa myydä, jos sitä ei ole asianmukaisesti ja asiallisissa tiloissa käsitelty.

Osapäiväkalastajalle riittäisi töitä

Kemijärvellä kauppa odottaa, että saisi tarjolle myös paikallista kalaa. Kemijärven S-marketissa myyjä Niina Rytilahti huolehtii kalatiskistä. Kysytäänkö Kemijärven ahventa?

– Kyllähän ahventakin kysytään. Muutamilta paikallisilta kalastajilta sitä saadaan. Sitä menee kyllä ihan hyvin, paremmin kuin meriahventa. Madetta ja siikaa ja monenlaista kalaa kysytään, Niina sanoo. Hänen mukaansa ahven tulee kokonaisena tai fileroituna, miten sitä milloinkin on saatavilla.

Taisto Törmäsen mukaan Kemijärvi voisi tarjota elinmahdollisuuksia ammattikalastajille, mutta kuinka monelle?

– Kyllä se tarjoaa varmaan sellaisen toissijaisen toimeentulon. Kokopäiväkalastukseen ei varmasti näillä selkosilla ole mahdollisuutta, koska talvi on pitkä ja silloin ei kalaa tule, Törmänen muistuttaa.

– Ihan millä hinnalla hyvänsä kalastaja ei tietenkään saaliistaan luovu.