Itä-Suomen yliopisto lähtee Savonlinnasta – Kuninkaankartanonmäki hiljenee syksyllä 2018

Savonlinnan yliopistokampuksen kohtalo näyttää selvältä. Päätös toiminnan siirrosta Joensuuhun kirjattiin Itä-Suomen yliopiston seuraavaan tulostavoitteeseen.

Kotimaa
Luuranko ja opiskelijat Savonlinna kampuksella.
Vain suru on jäämässä Savonlinnan yliopistokampuksellePaavo Koponen / Yle

Maanantain käydyssä Itä-Suomen yliopiston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön välisessä tulosneuvottelussa sopimukseen kirjattiin Itä-Suomen yliopiston päätös Savonlinnan kampuksen lakkauttamisesta tuloskaudella 2017- 2020.

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan päätös on yliopistolain mukaan selvä. Savonlinnan kampus ajetaan alas syksyyn 2018 mennessä. Periaatteessa Joensuuhun siirretään 800 opiskelupaikkaa ja satakunta työpaikkaa.

Opettajankoulutuksen lisäksi Savonlinnasta lähtee lastentarhanopettajien koulutus sekä matkailun koulutus ja tutkimus.

Savonlinnan aluetaloudelle lakkautuksen on arvioitu tarkoittavan yli kymmenen miljoonan euron menetystä vuodessa. Välillisinä vaikutuksina on arvioitu, että noin 300 työpaikkaa voi kadota ja asukasmäärä voi pudota parilla tuhannella. Lisäksi opiskelijoiden poistuminen näivettää esimerkiksi kaupungin urheilu- ja kulttuuritoimintaa sekä muuta harrastustoimintaa.

Savonlinnan kaupungin omien laskelmien mukaan Savonlinnan verotuloista katoaa kaksi miljoonaa euroa ja ostovoimaa katoaa 12 miljoonaa euroa vuodessa. Sekä vuokra- että omistusasuntojen markkinat mullistuvat. Esimerkiksi Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:tä uhkaa konkurssi.