1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen Liitto: YK:n vammaissopimuksen ratifiointi pitkän odotuksen jälkeenkin iloinen yllätys

Suomi on vihdoin ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissoimuksen ja siihen liittyvän lisäpöytäkirjan. Suomi on vihdoin ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissoimuksen ja siihen liittyvän lisäpöytäkirjan.

Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen -vastuualueen johtaja Laura Pajunen.

YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus tulee voimaan Suomessa 10. päivä kesäkuuta. Kuurojen liitossa tieto ratifioinnista otettiin ilolla vastaan.

– Tämä oli todella yllätys. Kuurojen liitto odotti ratifiointia ehkä syyskuussa, mutta se tulikin nyt keväällä. Se on upea juttu ja olemme hyvin iloisia, että kymmenen vuoden odotuksen jälkeen se onnistui viimein, sanoo Kuurojen Liiton vertais ja vapaaehtoistoiminnan vahvistamisen johtaja Laura Pajunen.

Sopimus vahvistaa vammaisten oikeuksia

Yleissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja tulevat voimaan Suomen osalta 10. päivä kesäkuuta. Yleissopimus velvoittaa jäsenvaltiot takaamaan myös vammaisille henkilöille kaikki ne oikeudet, jotka on ihmisoikeussopimuksissa vahvistettu kaikille ihmisille.

Keskeistä siinä on syrjinnän kieltäminen ja tasapuolisen kohtelun takaaminen kaikilla elämänalueilla.

– Sopimus merkitsee laajia ja monia vaikutuksia. Vammaisten ihmisoikeudet vahvistuvat myös Suomessa. Sopimus sisältää viisi artiklaa viittomakielen tunnustamisesta eli myös kuurojen oikeudet vahvistuvat ja edistyvät Suomessa, Pajunen kertoo.

Liisa Kauppisen rooli merkittävä

Suomalaisittain sopimuksen merkitystä lisää myös se, että yksi sen syntyyn ja sisältöön vahvasti vaikuttanut henkilö on Kuurojen liiton entinen toiminnanjohtaja, järjestöneuvos Liisa Kauppinen.

– Liisa Kauppinen on tehnyt valtavasti töitä tähän sopimukseen liittyen vaikuttamalla ja neuvottelemalla siten, että pykälistä tuli hyviä ja sopimuksen laatu on hyvä, Pajunen kertoo.

Liisa Kauppinen sai vuonna 2013 YK:n ihmisoikeuspalkinnon erityisesti  kuurojen oikeuksien puolesta tekemästään työstä.